Journalist Guhdar Zebari vrijgelaten in Iraaks Koerdistan
Op 17 februari hebben de autoriteiten van de Koerdische Autonome Regio journalist Guhdar Zebari vrijgelaten. Hij zat meer dan 3 jaar onterecht gevangen. Amnesty voerde actie voor zijn vrijlating.
Op 7 oktober 2020 werden Guhdar Zebari en vier andere activisten en journalisten gearresteerd door de Asayish, de belangrijkste veiligheids- en inlichtingendienst van Iraaks Koerdistan. Op 16 februari 2021 werden de vijf in een oneerlijk proces veroordeeld tot 6 jaar gevangenisstraf, op beschuldiging van onder andere ‘spionage voor buitenlandse actoren; het verstrekken van gevoelige informatie aan de Koerdische Arbeiderspartij (PKK); het in gevaar brengen van het leven van hooggeplaatste Koerdische autoriteiten en buitenlandse functionarissen door informatie over hen te verzamelen; en het verzamelen van wapens met de bedoeling deze te leveren aan een niet-geïdentificeerde gewapende groepering.’
Marteling niet erkend
De rechtszaak tegen Guhdar Zebari werd gekenmerkt door ernstige schendingen van het recht op een eerlijk proces. Zo zegt hij te zijn gemarteld, maar dat werd niet onderzocht. De ‘bekentenissen’ die hij deed onder invloed van marteling werden gewoon tegen hem gebruikt. En zijn advocaten kregen niet tijdig toegang tot de dossiers van de zaak. Het vonnis werd op 28 april bevestigd door het Hof van Beroep. Dat Hof verwierp de beweringen over marteling en andere vormen van mishandeling.
Logo veranderd
Op 2 maart 2022 verminderde Nechirvan Barzani, president van de Koerdische regionale regering, de straf van Guhdar Zebari met 60 procent. Voorafgaand aan zijn geplande vrijlating werd hij tot nog eens zeven maanden gevangenisstraf veroordeeld. De reden: hij zou het logo van zijn auto hebben veranderd van een Daewoo in een Toyota, wat in strijd is met artikel 279 van het Wetboek van Strafrecht. De advocaten van Guhdar Zebari zeiden hierop dat het logo was vervangen vóórdat Guhdar Zebari de auto had gekocht. De aanklacht was volgens hen alleen maar bedoeld om hem tot een langere gevangenisstraf te kunnen veroordelen.
Nóg eens 6 maanden
In augustus 2023 had hij zijn extra straf uitgezeten en moest hij worden vrijgelaten. Maar in plaats daarvan klaagden de autoriteiten hem onterecht aan voor nóg meer misdrijven, met als enig doel om hem achter de tralies te houden. Dat kostte hem nog eens een half jaar in de gevangenis.
Zijn advocaat bedankte Amnesty voor haar inspanningen voor Zebari. Deze hadden volgens de advocaat een heel gunstig effect op het verloop van Zebari’s zaak.