Japan: ongekend hoog aantal executies
Japan heeft opnieuw zes leden van de religieuze sekte Aum Shinrikyo opgehangen. De recente executies maken het land niet veiliger. Ook dragen de executies niet bij aan meer inzicht in de aantrekkingskracht van een groep die verschrikkelijke moorden pleegde.
Deze maand zijn dertien mensen geëxecuteerd vanwege hun betrokkenheid bij de dodelijke aanval met zenuwgas in de metro van Tokio in 1995. Daarbij kwamen dertien mensen om het leven en raakten duizenden mensen gewond. In 2008 was het de laatste keer dat in Japan meer dan tien mensen werden geëxecuteerd.
Doodstraf is nooit een antwoord
Iemand als vergelding van het leven beroven is nooit een antwoord. Amnesty International roept de Japanse autoriteiten op onmiddellijk een moratorium in te stellen op alle executies en een debat over de doodstraf op gang te brengen als eerste stap richting de afschaffing ervan.
Verzoek om nieuw proces
De zes mensen die werden opgehangen zijn Satoru Hashimoto, Yasuo Koike (Hayashi), Kenichi Hirose, Kazuaki Okazaki (Miyamae), Toru Toyota en Masato Yokoyama. Vier van hen hadden om herziening van hun rechtszaak aangevraagd en waren in afwachting van een beslissing hierover.
Eerder deze maand, op 6 juli, werden zeven mensen geëxecuteerd die eveneens tot Aum Shinrikyo behoorden: Chizuo Matsumoto, Tomomasa Nakagawa, Tomomitsu Niimi, Kiyohide Hayakawa, Yoshihiro Inoue, Seiichi Endo en Masami Tsuchiya. Ook enkelen van hen hadden een verzoek voor een nieuw proces lopen.
Amnesty is altijd tegen de doodstraf
Amnesty is tegen de doodstraf, altijd en overal. De doodstraf is een inbreuk op twee essentiële mensenrechten. In de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens is vastgelegd dat iedereen recht op leven heeft, en op een leven vrij van marteling.
Lees meer over Amnesty’s standpunt over de doodstraf.