Russische oppositieleider Alex Navalny.
© Anadolu Agency via Getty Images

Rusland: jaar na dood Navalny moet de waarheid boven water komen

Op 16 februari 2024 meldde de Russische Federale Penitentiaire Dienst (FSIN) de dood van gewetensgevangene Aleksei Navalny. Een jaar later roept Amnesty International Rusland op om de waarheid over zijn dood aan het licht te brengen. 

“Het is een jaar geleden dat Aleksei Navalny, een gewetensgevangene en een onbevreesde stem tegen corruptie en onderdrukking door de Russische staat, zijn leven verloor in een afgelegen Russische gevangenis’, zegt Agnès Callamard, de secretaris-generaal van Amnesty International. 

“Vandaag herinneren we Poetin eraan dat er nog steeds vragen over de dood van Navalny zijn. We blijven oproepen dat er verantwoordelijkheid moet worden genomen voor zijn dood. Het Kremlin gaat er tevergeefs vanuit dat de herinnering aan Navalny zal vervagen, en dat een diepgaand onderzoek naar zijn overlijden voorkomen kan worden. Onze roep naar gerechtigheid is nog steeds sterk. En alleen een onderzoek dat wordt uitgevoerd door onafhankelijke en onpartijdige internationale experts kan de waarheid boven water halen. En dat is precies waar de wereld om moet vragen.” 

Navalny verenigde mensen 

“Aleksei Navalny belichaamde moed en veerkracht”, zegt Agnès Callamard. “Hij bracht optimisme en hoop, en verenigde duizenden mensen die durven op te staan tegen machtsmisbruik en mensenrechtenschendingen. Hij daagde de status quo van onderdrukking en het monddood maken van politieke tegenstanders en minderheden uit.” 

“De Russische staat kon Aleksei Navalny niet breken met een onrechtvaardige gevangenisstraf, marteling en herhaalde isolatie. Zelfs na zijn dood, blijft zijn erfenis van verzet mensen die geloven in een betere toekomst inspireren.” 

Advocaten en collega’s van Navalny vervolgd 

“Wij eren zijn nagedachtenis en staan in solidariteit met alle mensen die zich, ondanks toenemende onderdrukking, blijven inzetten voor de waarheid, gerechtigheid en vrijheid.” 

Mensen als  Antonina Favorskaya, Sergei Karelin, Konstantin Gabov, en Artyom Kriger, die het risico lopen de gevangenis in te gaan voor ‘het deelnemen aan een extremistische gemeenschap’ voor hun bijdragen aan mediaprojecten van Navalny. Hun doorzettingsvermogen is een van de principes waar Navalny voor streed.

Amnesty International is verontwaardigd over de 8-jarige gevangenisstraf die Daniel Kholodny kreeg opgelegd. Ook hij werd vervolgd vanwege vergelijkbare willekeurige ‘extremistische’ aanklachten, omdat hij werkte als IT-directeur bij een van de mediakanalen van Navalny. 

“We veroordelen ook de strafrechtelijke vervolging van de advocaten van Navalny – Aleksei Lipster, Vadim Kobzev en Igor Sergunin – die in de gevangenis zitten op basis van ‘extremisme’-aanklachten omdat ze Navalny verdedigden. Amnesty International roept op hen onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten. Daarnaast roepen we de internationale gemeenschap op meer druk uit te oefenen op de Russische regering om deze en andere politiek gemotiveerde vervolgingen te stoppen.”  

Meer over dit onderwerp