Italië: Doden op zee moeten aanzetten tot actie voor veilige, legale routes naar Europa
Voor de kust van Steccato di Cutro zijn bij een tragische schipbreuk op 26 februari 2023 ten minste 62 migranten, onder wie kinderen, omgekomen.
‘Het verdriet en de afschuw die wij allen voelen over deze tragische sterfgevallen moeten worden omgezet in actie door de Europese regeringen’, stelt Eve Geddie van Amnesty International. ‘Zij moeten ervoor zorgen dat er veilige en legale routes zijn voor mensen om de EU te bereiken. Hoeveel levens moeten er nog verloren gaan voordat de Europese beleidsmakers inzien dat het blokkeren van veilige en legale routes en het criminaliseren van reddingswerkers mensen er niet van weerhoudt deze reizen te maken – het maakt ze alleen maar gevaarlijker.’
De Europese regeringen zouden zich moeten concentreren op een veilige doorgang voor migranten. Ze moeten niet de grenzen van Europa versterken met pushbacks en ophouden om maatschappelijke organisaties en reddingswerkers te criminaliseren die op zee levens proberen te redden.
Achtergrond
Een week eerder zijn ook al meer dan 60 migranten verdronken en raakten tientallen vermist nadat hun te zwaar beladen boot voor de Libische kust was gezonken. Op 15 februari 2023 keurden wetgevers in Italië strengere wetgeving goed voor liefdadigheidsorganisaties die migranten op zee redden. Zij kunnen boetes krijgen of hun schepen worden in beslag genomen, als zij zich niet aan de regels houden. Op 23 februari 2023 werd het reddingsschip van Artsen zonder Grenzen, de Geo Barents, voor 20 dagen in beslag genomen en kreeg het een boete van 10.000 euro opgelegd.