Israël: rechtbank verwerpt verzoek om exportvergunning spyware-bedrijf NSO in te trekken
In Tel Aviv verwierp de rechtbank het verzoek om het Israëlische ministerie van Defensie te dwingen de exportvergunning van het Israëlisch spywarebedrijf NSO Group in te trekken. Amnesty International steunde dat verzoek.
‘De uitspraak is een harde slag voor mensen die wereldwijd het risico lopen doordat NSO Group spyware verkoopt aan mensenrechtenschenders,’ zegt Danna Ingleton van Amnesty Tech. ‘Juist nu NSO en de Israëlische ministerie van Defensie verantwoordelijk moeten worden gehouden voor hun praktijken, is het uiterst teleurstellend dat de rechtbank dit niet heeft gedaan.’
Spyware ingezet tegen mensenrechtenverdedigers
NSO Group blijft straffeloos profiteren van schendingen van de mensenrechten. De uitspraak van de rechtbank druist in tegen de vele bewijzen dat de spyware van NSO Group wordt gebruikt om mensenrechtenverdedigers in Saudi-Arabië, Mexico, de Verenigde Arabische Emiraten en Marokko aan te vallen.
Uit Amnesty-onderzoek bleek eerder dat de Marokkaanse autoriteiten spyware van de Israëlische NSO Group gebruikten om journalist Omar Radi te bespioneren. NSO Group beweert dat het alleen spyware verkoopt aan veiligheidsdiensten en wetshandhavers. Het bewijs dat Amnesty openbaarde, betekent dat de Marokkaanse regering een actieve klant van NSO bleef en in staat was de technologie van het bedrijf te gebruiken om activisten, journalisten en critici op te sporen, te intimideren en het zwijgen op te leggen. Ook in 2019 waren Marokkaanse mensenrechtenverdedigers doelwit van spyware van NSO Group. In 2018 werd een Amnesty-medewerker met NSO-spyware in de gaten gehouden.
NSO kan straffeloos doorgaan
Totdat er transparantie is over de zakelijke praktijken van NSO en garanties dat het Israëlische ministerie van Defensie het proces voor het verlenen van exportvergunningen vaststelt volgens internationale normen en praktijken, zullen de producten van het bedrijf blijven bijdragen aan de vervolging van activisten en de onderdrukking van mensenrechten.
De zaak werd aangespannen nadat er bewijs was dat aantoont hoe NSO-spywaretechnologieën, met name Pegasus, zijn gebruikt om een Amnesty International-medewerker en tal van journalisten en activisten aan te vallen. De rechtszaak werd gesteund door Amnesty International als onderdeel van een gezamenlijk project met het Bernstein Institute for Human Rights van de New York University School of Law en de Global Justice Clinic.