Israel: Onwettige aanvallen Hezbollah met onnauwkeurige wapens
De afgelopen drie maanden heeft Amnesty International onderzoek gedaan naar misdrijven onder internationaal recht door Israël tijdens Operation Nothern Arrows, die begon op 23 september 2024. Alleen op de eerste dag al, voerden de Israëlische strijdkrachten ten minste 1.600 luchtaanvallen uit in gebieden in Libanon, waarbij dorpen en steden werden geraakt. Meer dan 500 mensen kwamen om het leven. Hezbollah lanceerde als reactie meer dan 200 raketten in de richting van Israël.
Dit onderzoek richt zich op de herhaalde, maandenlange aanvallen van Hezbollah met ongeleide raketten op bewoonde burgergebieden in Israël. Deze aanvallen zijn in strijd met het internationale humanitaire recht. Eerder documenteerde Amnesty International hoe Israël onwettige luchtaanvallen uitvoerde waarbij 49 burgers om het leven kwamen. Deze aanvallen moeten worden onderzocht als oorlogsmisdrijven. Ook bracht Israël inadequate evacuatiewaarschuwingen uit voor burgers. Dit is eveneens in strijd met hun verplichtingen onder internationaal recht.
Aanvallen door Hezbollah
Amnesty International onderzocht drie raketaanvallen van Hezbollah op burgergebieden in Israël in oktober 2024, waarbij acht burgers om het leven kwamen en ten minste 16 mensen gewond raakten. Ook deze aanvallen moeten worden onderzocht als oorlogsmisdrijven.
Twee wapenexperts van Amnesty International analyseerden 12 door Hezbollah geproduceerde video’s. Hierin zijn voorbeelden te zien van raketten die worden afgevuurd, en honderden verklaringen van Hezbollah op hun Telegram-kanaal die de doelwitten van de aanvallen uitleggen. In de weken voorafgaand aan de wapenstilstand die was overeengekomen tussen Israël en Libanon, kondigde Hezbollah aan dat ze raketten afvuurden op steden en dorpen als Haifa, Tiberias, Acre, Safed, Karmiel, Kfar Giladi en het gebied rond Krayot. In sommige gevallen verklaarden ze dat ze militaire doelwitten als doel hadden, in andere gevallen gaven ze aan dat ze burgergebieden als steden aanvielen.
In de video’s identificeerde Amnesty International ongeleide ‘multiple launch’-raketsystemen van 122mm, 220mm, 240mm en 302mm. Dit soort raketten is van nature onnauwkeurig. Ze kunnen niet met zekerheid goed worden gericht en er kan niet goed worden bepaald waar ze precies zullen neerkomen. Het gebruik van deze raketten in gebieden met burgers schendt het principe van onderscheid maken in het internationale oorlogsrecht.
“Het gebruik van ongeleide raketten door Hezbollah heeft burgers gedood en verwond, en heeft huizen van burgers in Israël vernietigd en beschadigd”, zegt Agnès Callamard, de secretaris-generaal van Amnesty International.
“Het gebruik van deze van nature onnauwkeurige wapens in of nabij bevolkte burgergebieden lijkt op schendingen onder het internationaal humanitaire recht. Burgers en burgerobjecten zijn geen doelwit en moeten worden beschermd. Directe aanvallen op burgers en burgerobjecten en willekeurige aanvallen waarbij burgers worden gedood en verwond, moeten onderzocht worden als oorlogsmisdrijven.”
Conflict Israël en Hezbollah heeft grote impact
Op 8 oktober 2023 begon Hezbollah met het afvuren van raketten in het bezette gebied van Shebaa Farms “uit solidariteit” met Hamas en andere Palestijnse gewapende groeperingen na hun aanval op Israël en de misdrijven van 7 oktober 2023. Als reactie daarop lanceerde Israël aanvallen op Zuid Libanon. Sindsdien zijn Israël en Libanon betrokken bij aanvallen over elkaars grenzen.
Het conflict tussen Hezbollah en Israël heeft een grote impact op burgers, vooral in Libanon. Bij Israëlische aanvallen in Libanon zijn naar schatting 4.047 mensen omgekomen, waaronder hele families. Zo’n 16.000 mensen raakten gewond, en zo’n 1,2 miljoen mensen raakten ontheemd, onder meer door misleidende en inadequate waarschuwingen om te “evacueren”. Amnesty International beschrijft hoe Israëlische strijdkrachten de afgelopen maanden vier onwettige luchtaanvallen hebben uitgevoerd op woningen in het Zuid Libanon, in de Bekaa-vallei en het noorden van Libanon. Hierbij kwamen 49 burgers om het leven. Deze aanvallen moeten worden onderzocht als oorlogsmisdrijven.
Israël heeft daarnaast ook afdelingen van Qard al-Hassan tot doelwit gemaakt. Dit is een financiële instelling gelieerd aan Hezbollah, die meer dan 30 afdelingen in het land heeft in dichtbevolkte wijken. Het tot doelwit maken van deze instelling schendt het internationale humanitaire recht, omdat deze instelling geen legitiem militair doelwit is.
Bij aanvallen van Hezbollah in Israël zijn meer dan 100 mensen omgekomen en zo’n 63.000 mensen uit het noorden van Israël uit hun huizen verdreven. Hezbollah heeft duizenden onnauwkeurige raketten op Israël en de bezette Syrische Golan hoogvlakte afgevuurd. Volgens schattingen van militaire onderzoeksinstituten is meer dan 95 procent van de 100.000 tot 200.000 langeafstandswapens uit de voorraad van Hezbollah ongeleid. Israël heeft een Iron Dome-luchtverdedigingssysteem dat raketten kan onderscheppen en vernietigen.
Burgers omgekomen bij aanvallen
Alhoewel sommige van de gebieden rond de grens in Noord Israël die werden aangevallen door willekeurige raketten van Hezbollah grotendeels werden geëvacueerd, documenteerde Amnesty International drie raketaanvallen van Hezbollah op Israëlische steden. In september 2024 kwamen hierbij acht burgers om en raakten ten minste 16 mensen gewond. Het Evidence Lab van Amnesty International verifieerde totaal 13 video’s en zes foto’s die gerelateerd waren aan deze aanvallen.
Op 29 oktober 2024, rond 10:40 uur, vuurde Hezbollah raketten af op het noorden van Israël. Hierbij kwam de 23-jarige Palestijns-Israëlische burger Mohammed Naim om het leven, toen een van de raketten zijn huis in Tarshiha raakte. Volgens de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken raakten 13 mensen gewond bij deze aanval.
Yasser Naim, de vader van Mohammed, vertelde Amnesty International dat zijn zoon zijn twee jongere broers en zussen naar een schuilplaats in hun huis bracht toen de raket hun huis raakte. Mohammed Naim was bijna in de schuilplaats toen hij werd gedood. Yasser Naim zei dat duizenden raketten op de stad werden afgevuurd, en dat het Iron Dome-systeem er niet in geslaagd was om sommige raketten te onderscheppen. “Niet alle huizen konden worden beschermd”, zei hij.
Aanvankelijk had Hezbollah op hun Telegram-kanaal aangekondigd dat de stad Kfar Vradim het doelwit was. Maar toen bekend werd dat een Palestijnse burger van Israël was gedood, veranderde Hezbollah hun verklaring en publiceerde ze een video waarin ze beweerden dat Israëlische soldaten in Ma’alot-Tarshiha het doelwit waren.
Op 31 oktober 2024, vuurde Hezbollah 18 raketsalvo’s af van onnauwkeurige raketten op steden aan beide kanten van de grens, waaronder Karmiel en Acre in Israël, en Krayot, een wijk in Haifa, aldus hun verklaring op Telegram. Volgens het Israëlische leger landen 90 raketten van die aanval in Israël. Bij twee van die aanvallen kwamen zeven burgers om het leven. Volgens Hezbollah waren de doelwitten van die aanvallen Israëlische militaire strijdkrachten ten zuiden van Khiam in Libanon, en het gebied rond Krayot in Israël.
Bij de eerste aanval werd een boomgaard in Metula, Israël geraakt, in plaats van Israëlische soldaten aan de Libanese zijde van de grens in Khiam. Vijf burgers op een boerderij kwamen hierbij om het leven: Omer Weinstein, een Israëlische man, en vier Thaise migrantenarbeiders: Akkapon Wannasai, Prayat Pilasram, Kaweesak Papanang en Thana Tichantuek. Een zesde persoon raakte gewond.
Bij de tweede aanval werden Mina Shafiq Hassoun, 60 jaar, en haar zoon Karmi Raja Hassoun, 30 jaar, Palestijnse burgers van Israël, gedood terwijl ze olijven aan het plukken waren in een boomgaard tussen Shefa-‘Amr en Kiryat Ata. Twee andere mensen raakten gewond.
Hezbollah publiceerde een video waarin de lancering te zien zou zijn, en verklaarde dat het doelwit de burgerwijk Krayot was aan de Israëlische kust. De aanval werd uitgevoerd met ongeleide 220mm Fadi-1-raketten. De locatie die uiteindelijk werd geraakt lag zeven kilometer van het aangekondigde doelwit, wat laat zien dat deze raketten onnauwkeurig zijn en dat het onwettig is hen te gebruiken, zelfs bij militaire doelwitten in burgergebieden.
Internationaal oorlogsrecht
Onder het internationaal oorlogsrecht (internationaal humanitaire recht) moeten de partijen in een conflict te allen tijde onderscheid maken tussen burgers of burgerobjecten en strijders of militaire objecten. Aanvallen mogen niet op burgers zijn gericht. Zowel directe aanvallen op burgers en burgerobjecten, en het gebruik van onnauwkeurige munities in gebieden waar burgers zich bevinden, wat een willekeurige aanval is, schenden het internationale oorlogsrecht. Hoewel Israël in sommige gevallen militaire strijdkrachten plaatst in of bij burgergebieden, ontslaat dat Hezbollah niet van de verantwoordelijkheid om altijd maatregelen te nemen om burgerleed en schade aan burgerinfrastructuur te voorkomen om beperken.
Het gebruik van explosieve wapens met een groot bereik, zoals raketten met verschillende explosieve koppen, in de buurt van dichtbevolkte bewoonde gebieden schendt waarschijnlijk het verbod op willekeurige aanvallen, en kan ook leiden tot disproportionele aanvallen.
Het tot doelwit maken van een burgerbevolking of burgerobjecten bij aanvallen, en het uitvoeren van willekeurige aanvallen waarbij burgers worden gedood of gewond raken, is een oorlogsmisdrijf.
Achtergrond
Amnesty International bracht recent een uitgebreid rapport uit dat concludeerde dat Israël zich schuldig maakt aan genocide tegen de Palestijnen in de bezette Gazastrook. Amnesty International heeft ook bewijs gevonden van oorlogsmisdrijven door het Israëlische leger, waaronder directe aanvallen op burgers en burgerobjecten of willekeurige aanvallen, en andere onwettige aanvallen en collectieve bestraffing van de burgerbevolking in de bezette Gazastrook.