Israël/Bezet Palestijns Gebied: Noodzaak staakt-het-vuren en vrijlating gijzelaars dringender dan ooit
Het is maandag 7 oktober 2024 een jaar geleden dat Hamas en andere Palestijnse gewapende groeperingen afschuwelijke aanvallen uitvoerden op het zuiden van Israël. Hierbij werden zo’n 1.200 mensen gedood en ongeveer 250 mensen ontvoerd. Het is eveneens een jaar geleden sinds het begin van de verwoestende Israëlische aanval, die al meer dan 41.500 mensen het leven heeft gekost en 1,9 miljoen mensen in de bezette Gazastrook op de vlucht heeft gejaagd.
‘7 oktober markeert een dag van rouw voor de Israëli’s wiens geliefden werden gedood en ontvoerd en voor duizenden mensen die nog steeds ontheemd zijn sinds de gruwelijke aanvallen door Hamas en andere gewapende groeperingen’ reageert Agnès Callamard, de secretaris-generaal van Amnesty International.
‘Het is eveneens een jaar geleden sinds het begin van de weerzinwekkende aanval van de Israëlische strijdkrachten in Gaza. Deze aanval heeft tienduizenden mensen het leven gekost en 90% van de bevolking met geweld op de vlucht gejaagd. De aanval heeft een ongekende humanitaire ramp veroorzaakt. Het Internationaal Gerechtshof (ICJ) verklaarde dat de Palestijnen in Gaza hierdoor het risico lopen op genocide ‘.
‘De misdaden begaan door Hamas en andere gewapende groeperingen worden door de aanklager van het Internationaal Strafhof (ICC) onderzocht als misdaden tegen de menselijkheid. Ze zijn afschuwelijk en niet te rechtvaardigen’.
‘Een jaar na dato worden er nog altijd ongeveer 100 gijzelaars vastgehouden in Gaza. Van sommigen is bevestigd dat ze dood zijn. Degenen die nog in leven zijn, lopen echter het risico te worden gedood, gemarteld en op andere manieren te worden mishandeld. De angst voor hun veiligheid is toegenomen sinds Israëlische troepen in augustus de lichamen van zes gijzelaars terughaalden, en een Israëlisch forensisch onderzoek concludeerde dat ze kort voor het terughalen waren doodgeschoten. Burgergijzelaars moeten onmiddellijk worden vrijgelaten en herenigd met hun families’.
‘Ondertussen zijn in Gaza hele families gedecimeerd en moeten veel mensen de stoffelijke resten van hun geliefden, waaronder kinderen, nog uit het puin van hun verwoeste huizen graven. Honderden families in Gaza zijn nog steeds op zoek naar informatie over geliefden die zonder aanklacht of proces in Israëlische gevangenissen worden vastgehouden. Velen van hen zijn gemarteld.’
‘Terwijl de oorlog voortwoedt zonder dat het einde in zicht is, is de noodzaak voor een staakt-het-vuren, respect voor het internationaal recht en voor de rechten van alle slachtoffers op waarheid, gerechtigheid en genoegdoening, dringender dan ooit.’
‘Het is een collectief falen van de mensheid en beschamend dat er een jaar na dato nog steeds geen staakt-het-vuren is en gijzelaars nog steeds moeten worden vrijgelaten. Deze gruweldaden hadden nooit begaan mogen worden, laat staan door mogen gaan.’
‘De datum 7 oktober is een ontnuchterende herinnering aan de dringende noodzaak om de onderliggende oorzaken aan te pakken. De wapenleveranties aan alle partijen moeten stop worden gezet. Er moet een einde komen aan de langdurige straffeloosheid waardoor Israëlische strijdkrachten, Hamas en andere gewapende groeperingen decennialang het internationaal recht aan hun laars hebben gelapt zonder bang te hoeven zijn voor de gevolgen.’
‘De wereld mag de slachtoffers en de angst van de getroffen families nooit vergeten. Menselijkheid moet overwinnen. Amnesty International roept op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren en de onvoorwaardelijke en onmiddellijke vrijlating van burgergijzelaars die Hamas en andere gewapende groeperingen vasthouden en alle Palestijnen die Israël onrechtmatig vasthoudt.’
Achtergrond
De schendingen in Bezet Palestijns Gebied en Israël begonnen al lang voor de aanvallen van 7 oktober. Amnesty heeft het wrede systeem van apartheid en onwettige bezetting door Israël onderzocht en aan de kaak gesteld. Hier gingen ook de resoluties van de VN-Veiligheidsraad over.
Amnesty International heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar de misdrijven die op 7 oktober en daarna zijn gepleegd.
- Amnesty International heeft geëist dat Hamas en andere gewapende groepen verantwoordelijk worden gehouden voor de opzettelijke moorden, ontvoeringen en willekeurige aanvallen, waaronder raketaanvallen op Israël. Amnesty International heeft herhaaldelijk opgeroepen tot de onmiddellijke vrijlating van alle gegijzelde burgers in Gaza.
- Amnesty International heeft ook meerdere oorlogsmisdaden van Israël onderzocht, waaronder directe aanvallen op burgers en burgerobjecten of willekeurige en disproportionele aanvallen, evenals andere onwettige aanvallen en collectieve bestraffing van de burgerbevolking.
- Amnesty International heeft opgeroepen tot een staakt-het-vuren en er bij de aanklager van het Internationaal Strafhof op aangedrongen het onderzoek naar de situatie in de staat Palestina te versnellen.