![](https://amnesty.imgix.net/content/uploads/2023/05/Mohammed-al-Halabi_header.png?auto=compress%2Cformat&w=400&h=790&fit=crop&crop=faces)
Israël/bezet Palestijns Gebied: Mohammed al-Halabi vrijgelaten
Na bijna negen jaar onterechte gevangenschap is Mohammed al-Halabi, voormalige directeur in Gaza van de humanitaire organisatie World Vision, vrijgelaten.
Mohammed al-Halabi kwam vrij bij een uitwisseling van Palestijnse gevangenen en Israëlische gijzelaars. Hiermee komt een einde aan jaren van onrecht, verklaarde Amnesty International. Amnesty blijft oproepen tot de onmiddellijke vrijlating van alle burgergijzelaars in Gaza en alle Palestijnen die willekeurig gevangenzitten in Israël.
Marteling en oneerlijke rechtszaak
Al-Halabi werd op 15 juni 2016 gearresteerd door de Israëlische veiligheidsdienst bij de Erez-overgang tussen Israël en Gaza. Hij werd zonder advocaat ondervraagd, gemarteld, tijdens geheime zittingen berecht.Na een oneerlijke rechtszaak op basis van niet-geopenbaard bewijs van het overmaken van fondsen naar Hamas werd hij veroordeeld. In augustus 2022 werd al – Halabi tot 12 jaar gevangenisstraf veroordeeld door de rechtbank van Beersheba. Bij zijn vrijlating op 1 februari 2025, toonde al-Halabi zichtbare tekenen van marteling en uithongering, waaronder zoals een groot gewichtsverlies.
Ontmoeting met Amnesty
Amnesty-onderzoekers spraken Mohammed al-Halabi na zijn vrijlating. Vanuit zijn zwaar beschadigde huis in Gaza Stad vertelde hij: “Ze [Israëlische autoriteiten] hebben me gemarteld, maar ze konden mijn geest nooit breken. Ik blijf mijn onschuld volhouden over alle aanklachten tegen me en ik zal dat voor de rechter bewijzen, zelfs na mijn vrijlating.”
Al-Halabi beschreef hoe hij na 7 oktober 2023 werd overgebracht naar de Nafha-gevangenis in het zuiden van Israël. Daar werden de radio’s van gevangenen toen in beslag genomen, en bezoek van advocaten en familie was niet toegestaan. Ook mocht men geen contact hebben met familieleden. Tijdens het enige bezoek dat hij had van zijn advocaat in 15 maanden kreeg hij slechts een klein beetje nieuws over zijn familie in Gaza.
“Dat was het ergste: niet weten of mijn vrouw en kinderen nog in leven waren, niet weten hoe het met ze ging. Waren ze gevlucht? Waren ze gebombardeerd? Zal ik hen ooit weer zien? Dat was zelfs erger dan de uithongering en marteling die we moesten ondergaan [in de gevangenis].”
Al-Halabi vertelde Amnesty ook dat hij zijn humanitaire werk weer wil oppakken.
“De behoefte aan humanitaire hulp, het werk dat ik deed voor ik werd opgepakt, is groter dan ooit. Bij eerdere oorlogen verdeelden we de beschadigde gebouwen in volledig en gedeeltelijk vernietigd, maar toen ik het Jabalia vluchtelingekamp [in Noord-Gaza] bezocht, kwam ik erachter dat de categorie ‘gedeeltelijk vernietigd’ vrijwel niet bestaat. Bijna alle gebouwen zijn met de grond gelijk gemaakt.”
Al-Halabi is dankbaar voor de publieke steun die hij sinds zijn arrestatie vanuit de hele wereld ontving. “Zelfs tijdens de donkerste uren, wist ik dat veel mensen in mijn onschuld geloofden, en dat mensen actievoerden voor mijn vrijheid. Hun solidariteit zal voor altijd in mijn hart gegraveerd staan.”
Achtergrond
Op 30 augustus 2022 werd Mohammed al-Halabi tot 12 jaar gevangenisstraf veroordeeld. Hij ging tegen deze veroordeling in beroep. Toen hij op 1 februari tijdens een gevangenenruil tussen Israël en Hamas vrijkwam, was dit beroep nog niet behandeld. Amnesty International beschouwde hem sinds mei 2023 als gewetensgevangene, en concludeerde dat de Israelische autoriteiten hem tot doelwit maakten om andere mensenrechtenverdedigers te intimideren en om de ruimte voor humanitair werk in Gaza te beperken.
“Mohammed al-Halabi’s veroordeling is onjuist en moet worden ingetrokken”, zegt Erika Guevara Rosas van Amnesty International. “De marteling en andere mishandeling die hij heeft meegemaakt tijdens ondervragingen en in de gevangenis moeten onafhankelijk worden onderzocht. De verantwoordelijken moeten worden berecht.”
Amnesty International voerde jarenlang actie voor Mohammed al-Halabi. Lees meer over zijn zaak.