
Israël/ bezet Palestijns Gebied: grondig onderzoek nodig naar doodgeschoten hulpverleners in Gaza
Er moet een onafhankelijk en onpartijdig onderzoek komen naar de omstandigheden waaronder ten minste 15 Palestijnse medici en reddingswerkers zijn doodgeschoten nadat Israëlische troepen het vuur hadden geopend op hun voertuigen.
Onder de doden waren acht medewerkers van de Palestijnse Rode Halve Maan (PRCS), een medewerker van de UNRWA en zes leden van de Palestijnse Civiele Verdediging (Palestinian Civil Defense). Er wordt nog één verpleegkundige van de PRCS vermist. Amnesty International roept op om onafhankelijke waarnemers onmiddellijk toegang te verlenen tot de bezette Gazastrook.
“Deze mannen waren paramedici en reddingswerkers die dag na dag hun leven op het spel zetten, bommen en kogels trotseerden en onder schrijnende omstandigheden werkten om levens te redden. Het feit dat ze werden gedood terwijl ze mensen probeerden te redden, is zeer schrijnend en een absolute tragedie,” zegt Erika Guevara Rosas van Amnesty International.
“Medisch personeel dat zijn humanitaire taken uitvoert, moet onder alle omstandigheden worden gerespecteerd en beschermd. Het opzettelijke aanvallen van medici en humanitaire hulpverleners is een oorlogsmisdaad en is verboden onder het internationaal recht. Wanneer medici en humanitaire hulpverleners hun levensreddende werk niet kunnen doen, lijden alle slachtoffers van conflicten hieronder. Het doden van deze mensen moet onafhankelijk en onpartijdig worden onderzocht en de daders moeten ter verantwoording worden geroepen.”
Gedood tijdens reddingsmissie
Volgens een door Amnesty International geïnterviewd lid van de Palestijnse Civiele Verdediging waren de slachtoffers op 21 maart 2025 naar het Hashashin-gebied in Rafah in het zuiden van de Gazastrook gereisd tijdens een gezamenlijke reddingsmissie van PRCS en de Palestijnse Civiele Verdediging. Ze waren naar het gebied gegaan om hulp te verlenen aan een aantal gewonden, onder wie een PRCS-arts, Mustafa Khafaja, die zelf gewond was geraakt nadat hij naar het gebied was gegaan om hulp te verlenen aan slachtoffers van Israëlische beschietingen. De PRCS-bemanning was al dagen vermist voordat hun lichamen op 30 maart in een massagraf werden gevonden na een pijnlijke zoektocht van negen dagen. Een van de paramedici werd door het Israëlische leger vastgehouden en op 23 maart weer vrijgelaten.
Het Israëlische leger zei dat uit een eerste onderzoek was gebleken dat troepen het vuur hadden geopend op voertuigen die als “verdacht” werden beschouwd, en erkende dat ze op Palestijnse ambulances en brandweerwagens hadden geschoten. Israëlische troepen hadden op dat moment de volledige controle over het gebied.
Israël belemmert onderzoek
Amnesty International blijft onderzoek doen naar de details van dit incident. Inspanningen om schendingen en misdaden onder internationaal recht in Gaza te onderzoeken worden nog steeds ernstig belemmerd door Israëls totale beleg van de Gazastrook, inclusief de weigering om mensenrechtenonderzoekers, zoals forensische experts, toegang te verlenen.
“De voortdurende weigering van Israël om forensische experts en onafhankelijke onderzoekers, waaronder die van het Internationaal Strafhof (ICC) en internationale mensenrechtenorganisaties zoals Amnesty International, toegang te verlenen tot Gaza zal de straffeloosheid versterken en het plegen van oorlogsmisdaden door alle partijen aanmoedigen,” aldus Guevara Rosas.
Onpartijdig onderzoekers moeten onmiddellijk toegang krijgen
Uit onderzoek van Amnesty International blijkt dat Israël verantwoordelijk is voor oorlogsmisdaden en genocide in Gaza. Het mag niet zo zijn dat de Israëlische autoriteiten onderzoeken naar schendingen blijven dwarsbomen, ondanks wettelijk bindende uitspraken van het Internationaal Gerechtshof. Ze moeten onmiddellijk toestaan dat onpartijdige en onafhankelijke onderzoeken plaatsvinden en dat belangrijk bewijsmateriaal wordt verzameld en opgeslagen door professionele onderzoekers, zoals onderzoekers die een mandaat hebben van de VN en het ICC, en onderzoekers die werken voor Palestijnse en internationale mensenrechtenorganisaties. Zonder zulke onderzoeken ontneemt Israël de slachtoffers elk vooruitzicht op gerechtigheid.
“Israël schendt het internationaal recht, waaronder de fundamentele principes van het internationaal humanitair recht, en staten kunnen niet inactief blijven en zwijgen. Ze hebben duidelijke verplichtingen om ervoor te zorgen dat Israël het internationaal humanitair recht respecteert en om een einde te maken aan Israëls genocide en andere grove schendingen van het internationaal recht tegen Palestijnen. Elke dag dat er niets wordt gedaan, kost levens in Gaza.”
De genocide van Israël in Gaza heeft al geleid tot de dood van een ongekend aantal hulpverleners, van wie de overgrote meerderheid Palestijns is. In totaal zijn er sinds 7 oktober 2023 ten minste 408 hulpverleners gedood in Gaza, onder wie ten minste 280 UNRWA-medewerkers en 34 PRCS-medewerkers.