Iran: hongerstaking Zaghari-Ratcliffe is wanhoopsdaad
In Iran is Nazanin Zaghari-Ratcliffe begonnen aan een driedaagse hongerstaking. Eerder deze maand kondigde ze samen met Narges Mohammadi aan hiertoe over te gaan om de autoriteiten te dwingen hun de medische zorg te geven die zij nodig hebben.
Volgens Richard Ratcliffe, de echtgenoot van Zaghari-Ratcliffe, heeft zijn vrouw knobbeltjes in haar borst en maakt zij zich ernstig zorgen omdat dit niet medisch wordt onderzocht. Amnesty heeft al eerder aangetoond dat de Iraanse gevangenisautoriteiten opzettelijk medische zorg weigeren aan gevangenen die vastzitten vanwege politiek gemotiveerde aanklachten. De Britse minister van Buitenlandse Zaken heeft aangegeven dat een medische behandeling ‘uiterst belangrijk’ is.
Straf vanwege aangekondigde hongerstaking
Afgelopen weekeinde zou het vaste telefoongesprek tussen Zaghari-Ratcliffe en haar man zijn geweigerd. Dat lijkt op een strafmaatregel in verband met de aangekondigde hongerstaking. Ook zond de Iraanse staatstelevisie, waarschijnlijk eveneens voor straf, vorige week beelden uit van de arrestatie van Zaghari-Ratcliffe in april 2016. Eerder deze maand verkortten de autoriteiten al de toch al beperkte tijd die Mohammadi wekelijks met haar in het buitenland wonende kinderen mag bellen.
Amnesty’s oproep
‘Nazanin and Narges zijn gewetensgevangenen die gedwongen zijn hun toevlucht te nemen tot wanhopige, levensbedreigende maatregelen, alleen maar om de noodzakelijke medische zorg te krijgen,’ zegt Kate Allen van Amnesty International. ‘De Iraanse autoriteiten moet stoppen met het spelen van wrede spelletjes en Nazanin en Narges onmiddellijk vrijlaten. In afwachting van hun vrijlating moeten ze de medische zorg krijgen die zij zo dringend nodig hebben.’
Nazanin Zaghari-Ratcliffe
De Brits-Iraanse Nazanin Zaghari-Ratcliffe werd op 3 april 2016 op het vliegveld van Teheran gearresteerd nadat ze met haar dochtertje na een familiebezoek naar het Verenigd Koninkrijk wilde terugkeren. Daarna werd ze in eenzame opsluiting gezet en mocht ze geen advocaat raadplegen. Ze werd na een oneerlijk proces tot 5 jaar gevangenisstraf veroordeeld op beschuldiging van ‘lidmaatschap van een illegale groep’. Die beschuldiging heeft mogelijk verband met haar werk voor de goededoelenorganisatie Thomson Reuters Foundation en voor BBC Media Action. Een verzoek om herziening van haar zaak werd geweigerd.
Meer dan 175.000 mensen ondertekenden inmiddels Amnesty’s oproep voor haar vrijlating.
Narges Mohammadi
Narges Mohammadi is een vooraanstaande Iraanse mensenrechtenverdediger die al eerder gevangenzat vanwege haar vreedzame inzet voor de mensenrechten. Nu zit ze een 16-jarige gevangenisstraf uit, onder meer omdat ze actievoerde tegen de doodstraf en vanwege deelname aan vreedzame protesten tegen zuuraanvallen op vrouwen in Iran. Ze heeft longembolie en neurologische problemen die epileptische aanvallen en tijdelijke verlammingen veroorzaken. Ze heeft gespecialiseerde medische zorg nodig die ze in de gevangenis niet kan krijgen.