Iran: zware gevangenisstraffen voor zeven journalisten en activisten ‘schandelijk onrecht’
Een revolutionaire rechtbank in Iran sprak op 7 september zware straffen uit tegen vier journalisten en drie arbeidsrechtenactivisten. Ze zijn veroordeeld tot celstraffen variërend van 6 tot 18 jaar. Een veroordeelde kreeg ook een straf van 74 zweepslagen opgelegd. De zeven worden er valselijk van beschuldigd dat ze de nationale veiligheid in gevaar brachten.
‘Deze schandalige straffen van het wrede Iraanse rechtssysteemlaten zien dat de autoriteiten de rechten van journalisten en werknemers minachten,’ zegt Philip Luther van Amnesty International. ‘Deze mensen worden schaamteloos gestraft voor hun werk om mensenrechten te verdedigen en voor het naar buiten brengen van schendingen van mensenrechten. We roepen de Iraanse autoriteiten op om deze straffen te vernietigen en alle zeven onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten.’
Opkomen voor de rechten van werknemers
Volgens berichten in de media veroordeelde de revolutionaire rechtbank in Teheran de journalisten en activisten omdat ze hadden deelgenomen aan vreedzame protesten voor de rechten van werknemers of hierover hadden bericht.
De arbeidsrechtenactivisten Esmail Bakhshi en Sepideh Gholian maken deel uit van de zeven veroordeelden. Zij werden het afgelopen jaar verschillende keren gearresteerd omdat zij deelnamen aan vreedzame protesten tegen onbetaald loon bij het suikerrietbedrijf Haft Tappeh in de provincie Khuzestan en voor hun verklaringen dat ze zijn gemarteld na hun eerste arrestatie in november 2018.
De rechtbank veroordeelde Esmail Bakhshi tot 13,5 jaar gevangenisstraf en 74 zweepslagen onder meer vanwege het ‘verspreiden van leugens’, ‘belediging van de Opperste Leider’ en het ‘samenkomen en samenspannen om misdaden tegen de nationale veiligheid te plegen’.
Gholian en de journalisten Amirhossein Mohammadifard, Sanaz Alahyari, Asal Mohammadi en Amir Amirgholi werden elk veroordeeld tot 18 jaar gevangenisstraf. De journalisten werkten voor het online magazine Gam, waarin wordt gerapporteerd over sociale rechtvaardigheid en arbeidsrechten. Ze waren onder andere aangeklaagd vanwege ‘lidmaatschap van een groep met het doel de nationale veiligheid te verstoren’, ‘verspreiding van propaganda tegen het systeem’ en ‘verspreiding van leugens’.
Waarschijnlijk geen zweepslagen
Volgens de Iraanse richtlijnen voor veroordelingen hoeven mensen die zijn veroordeeld voor drie of meer strafbare feiten alleen de zwaarste straf voor een van die misdrijven te ondergaan. Dat betekent dat zij elk 7 jaar gevangenisstraf krijgen en dat Esmail Bakhshi naar verwachting geen zweepslagen zal krijgen.
De rechtbank veroordeelde arbeidsrechtenactivist Mohammad Khanifar tot 6 jaar gevangenisstraf voor ‘verspreiding van propaganda tegen het systeem’ en het ‘verzamelen en samenspannen om misdrijven tegen de nationale veiligheid te plegen’.
Amnesty’s oproep
De internationale gemeenschap, waaronder de EU-landen, die een voortdurende dialoog met Iran hebben, moet haar inspanningen opvoeren. Ze moet eisen dat de Iraanse autoriteiten onmiddellijk stoppen met het onderdrukken van journalisten en mensenrechtenverdedigers.