Iran: Gevangenen gedood bij protesten vanwege corona
In Iran zijn naar schatting 36 gevangenen om het leven gekomen tijdens opstanden. De gevangenen protesteerden uit angst voor het coronavirus.
Duizenden gevangenen in ten minste acht gevangenissen verspreid over heel Iran demonstreerden uit angst om besmet te raken met het coronavirus. Bewakers en veiligheidsdiensten grepen hard in en gebruikten daarbij dodelijk geweld.
Kogels en traangas
In verschillende gevangenissen werden kogels en traangas gebruikt om de protesten te onderdrukken. Hierbij kwamen naar schatting 36 gevangenen om het leven. Honderden anderen raakten gewond. Ook werden mensen die deelnamen aan de protesten in elkaar geslagen door bewakers. Dit zou hebben geleid tot een ander dodelijk slachtoffer.
‘Het is gruwelijk dat de Iraanse autoriteiten mensen doden om hun de mond te snoeren, in plaats van in te gaan op hun legitieme vragen om beschermd te worden tegen het coronavirus,’ zegt Diana Eltahawy van Amnesty International. ‘Er moet een onafhankelijk onderzoek komen naar de marteling en dood in detentie. De veiligheidsdiensten moeten bevel krijgen om gebruik van dit dodelijke geweld te staken, en om gevangenen die zich beroepen op hun recht op gezondheid niet te straffen.’
Protest en hongerstakingen
In de afgelopen weken sloegen Iraanse gevangenen en hun familieleden alarm over het gebrek aan bescherming tegen het coronavirus in de gevangenissen. Verschillende gevangenen zouden besmet zijn geraakt met het virus. Veel gevangenen zijn uit protest in hongerstaking gegaan. Ze willen worden vrijgelaten en testmogelijkheden krijgen. Daarnaast willen ze goede sanitaire producten en voorzieningen en de mogelijkheid tot quarantaine van mensen die mogelijk zijn besmet.
Tiener in de dodencel gedood
Danial Zeinolabedini stierf onder verdachte omstandigheden. Hij was ter dood veroordeeld voor een misdaad die hij beging toen hij minderjarig was. Hij nam deel aan protesten in de Mahabad-gevangenis in de provincie West-Azerbaidzjan. Op 30 maart werd hij overgebracht naar de Mianboad-gevangenis in dezelfde provincie. De volgende dag belde hij in paniek zijn familie op. Hij vertelde dat hij door bewakers was geslagen en smeekte zijn familie hem te helpen. Op 3 april kreeg zijn familie een telefoontje van de autoriteiten met de mededeling dat hun zoon zelfmoord had gepleegd en dat ze zijn lichaam moesten komen ophalen. Zijn familie gelooft dit verhaal niet: zijn lichaam zat vol snijwonden en blauwe plekken. Amnesty International heeft een foto ontvangen van het lichaam van Danial Zeinolabedini en gelooft dat het tekenen van marteling vertoont.
Oproep Amnesty International
Amnesty International roept de autoriteiten van Iran op om alle gewetensgevangenen onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten. Er is een aantal mensen vrijgelaten maar de grote meerderheid van gewetensgevangenen zit nog vast. Dit zijn honderden mensen. De autoriteiten moeten ook overwegen gevangenen vrij te laten die in voorarrest zitten, of extra risico lopen om met corona besmet te raken.