Iraanse vrouwenrechtenactivisten behandeld als ‘staatsvijanden’
Het werk van Iraanse vrouwenrechtenactivisten wordt sinds het begin van dit jaar belemmerd door toenemende repressie. Elk collectief initiatief dat ook maar iets met vrouwenrechten te maken heeft, wordt door de Iraanse autoriteiten behandeld alsof het een criminele activiteit is.
Sinds januari 2016 riep de Revolutionaire Garde ten minste dertien vrouwenrechtenactivisten in Teheran op voor ondervragingen. Tijdens deze lange en intensieve gesprekken dreigden leden van het militaire elitekorps met celstraffen vanwege misdrijven tegen de nationale veiligheid. Veel van de ondervraagde activisten waren betrokken bij een campagne voor een ruimere vertegenwoordiging van vrouwen bij de parlementsverkiezingen van februari 2016. Door die campagne hebben vijf keer zoveel vrouwen zich opgegeven als verkiezingskandidaat. Ook veel betrokkenen bij een feministische website werden ondervraagd.
Lange verhoren zonder advocaat
De vrouwen werden zonder opgaaf van reden opgeroepen voor ondervraging. Eenmaal in de verhoorkamer werden ze overladen met beschuldigingen van spionage en geheime samenwerking met het Westen om de Iraanse autoriteiten omver te werpen. Bij de verhoren, die soms wel acht uur duurden, mochten geen advocaten aanwezig zijn.
De ondervraagde vrouwenrechtenactivisten werden onder druk gezet om te stoppen met hun activiteiten en verhoogde zelfcensuur toe te passen.
Canadees-Iraanse professor opgepakt
Op 6 juni zetten de autoriteiten de Canadees-Iraanse professor in de antropologie Homa Hoodfar vast. Zij mocht een keer kort met haar advocaat spreken, maar wordt verder zonder contact met de buitenwereld gevangen gehouden. De openbaar aanklager van Teheran verklaarde dat Homa Hoodfar wordt vervolgd vanwege haar feminisme en overtredingen op het gebied van nationale veiligheid.
In haar werk plaatst Homa Hoodfar feminisme en vrouwenrechten in een islamitische context. Het is stuitend dat de Iraanse autoriteiten dit werk zien als een bedreiging voor de nationale veiligheid. Het toont aan tot welke absurde extremen de Iraanse autoriteiten willen gaan om mensen aan te pakken die opkomen tegen geïnstitutionaliseerde discriminatie.
Tienduizenden actievoerders hebben samen met Amnesty opgeroepen tot de onmiddellijke vrijlating van Homa Hoodfar.