IOC schiet tekort bij bescherming mensenrechten
Eduard Nazarski, directeur van Amnesty Nederland – samen met Transparency International Duitsland, International Trades Union Confederation, Football Supporters Europe en Terre des Hommes partner in de SRA – zei hierover het volgende:
‘Van het neerslaan van demonstraties en beperken van de persvrijheid bij de Spelen van Beijing in 2008, het inperken van homorechten en de vrijheid van meningsuiting rond de Spelen in Sotsji in 2014, tot de toegenomen onderdrukking in de aanloop naar de Europese Spelen in Bakoe afgelopen zomer, en de duizenden gedwongen uitzettingen in Rio om plaats te maken voor de infrastructuur van de Spelen van volgend jaar: het valt niet te ontkennen dat de Olympische Spelen (kunnen) leiden tot mensenrechtenschendingen.
Het IOC weet dit, en dat maakt het des te verbazingwekkender dat mensenrechten niet uitdrukkelijk worden genoemd in het nieuwe contract van de gaststeden. Het is van groot belang dat het IOC de mensenrechtenimpact van zijn evenementen onder ogen ziet, en de verwachtingen van Agenda 2020 naleeft. In het Olympisch Handvest staat dat sport een mensenrecht is, maar als een Olympisch evenement de mensenrechten niet beschermt, is dit een nietszeggende bewering.’
Het contract voor de gaststeden van de Olympische Spelen van 2024 werd bekendgemaakt samen met de namen van de steden die in de race zijn: Boedapest, Hamburg, Los Angeles, Parijs en Rome. Er staat een aantal nieuwe clausules in het contract, zoals die tegen discriminatie op basis van seksuele oriëntatie – ingevoerd na Sotsji 2014 –, die over persvrijheid en over arbeidsrechten.
Deze clausules gaan echter niet ver genoeg en om een herhaling te voorkomen van de mensenrechtenschendingen rond recente Olympische Spelen moet in het contract van de gaststeden het respecteren van mensenrechten expliciet worden opgenomen.