Inval in Amnesty-kantoor India
Op 25 oktober is een instantie die financiële misdrijven onderzoekt het kantoor van Amnesty in India binnengevallen. De bankrekening van Amnesty India werd geblokkeerd.
De regering van premier Modi zet het maatschappelijke middenveld steeds meer onder druk. De inval bij Amnesty is daarvan het laatste voorbeeld. Eerder deze maand werd de bankrekening van milieuorganisatie Greenpeace India bevroren.
Criminele onderneming
‘De inval van de Handhavingsdienst in ons kantoor laat zien hoe de autoriteiten mensenrechtenorganisaties behandelen als criminele ondernemingen. Daarbij worden forse middelen worden ingezet, iets wat gewoonlijk in onderdrukkende staten gebeurt. Onze staf is lastiggevallen en geïntimideerd’, zegt Aakar Patel, directeur van Amnesty India.
‘Onze organisatie is toegewijd aan de rechtstaat en bij onze werkzaamheden in India hielden we ons altijd aan de nationale regels. De principes van transparantie en het afleggen van verantwoording vormen het hart van ons werk. We hebben niets te verbergen.’
Lastercampagne
De inval duurde tien uur. De staf van Amnesty India mocht niet vertrekken en het was hun niet toegestaan hun laptops en telefoons te gebruiken. Ook mochten ze geen contact met familie opnemen.
Meteen na de inval begon een lastercampagne op sociale media en regeringsgezinde media die al lange tijd tegen de campagnes van Amnesty India zijn gekant. Sommige media beweerden inzage te hebben in geheime regeringsstukken die het werk van Amnesty India als een web vol intriges bestempelen.
VN-Mensenrechtenraad
De inval gebeurde slechts enkele dagen nadat India als lid van de VN-Mensenrechtenraad was gekozen. Daar heeft het de verplichting ‘de hoogste internationale standaarden hoog te houden’. Premier Modi twitterde na de stemming: ‘Voor ons zijn mensenrechten geen holle frases. Het zijn onze geloofsartikelen, waar we ons voortdurend aan houden. Telkens wanneer fundamentele mensenrechten worden geschonden, zorgt het Indiase volk ervoor dat democratie en de mensenrechten zegevieren.’
Belofte
‘We zijn het geheel eens met de premier als hij zegt dat perioden van onderdrukking een litteken hebben achtergelaten in de geschiedenis van India’, zegt Aakar Patel. ‘Triest genoeg lijkt het of we weer in een zwarte periode zijn beland. In plaats van het beschermen van mensenrechten, zoals werd beloofd, richt de regering nu haar pijlen op de mensen die zich ervoor inzetten.’