Internationale gemeenschap moet dodelijk geweld tegen demonstranten in Iran veroordelen
De internationale gemeenschap moet het gewelddadige optreden van de Iraanse veiligheidstroepen veroordelen. Het politiegeweld heeft inmiddels tot de dood van ten minste 143 demonstranten geleid sinds de protesten op 15 november begonnen. Volgens Amnesty International ligt het werkelijke dodental aanzienlijk hoger.
Hoewel de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties, de Europese Unie en een aantal landen het buitensporige politiegeweld al hebben veroordeeld, benoemen zij niet expliciet dat demonstranten opzettelijk zijn gedood. Dat terwijl daar steeds meer bewijs voor is.
Bewijzen dodelijk geweld
Verslagen van ooggetuigen en familieleden van slachtoffers, informatie van mensenrechtenactivisten en journalisten buiten Iran en uitgebreide videobeelden die zijn geanalyseerd door Amnesty’s Digital Verification Corps bewijzen dat Iraanse veiligheidstroepen opzettelijk vuurwapens hebben gebruikt tegen ongewapende demonstranten.
De geverifieerde video’s tonen veiligheidstroepen die doelbewust van dichtbij op ongewapende demonstranten schieten. In sommige gevallen werden demonstranten neergeschoten terwijl ze wegrenden. Andere video’s laten zien dat veiligheidstroepen vanaf daken van overheidsgebouwen op demonstranten schieten.
Lichamen niet naar familie
Amnesty International heeft informatie ontvangen waaruit blijkt dat de Iraanse autoriteiten in veel gevallen weigerden de lichamen van de slachtoffers terug te brengen naar hun families. In sommige gevallen verwijderden veiligheidstroepen dode lichamen uit lijkenhuizen en brachte die naar onbekende locaties.
Familie moet kogels betalen
Er zijn ook schokkende berichten dat de autoriteiten een betaling eisten nadat ze de lichamen van de slachtoffers aan hun families teruggaven. Als reden gaven ze dat het geld nodig was om de kogels waarmee het familielid was doodgeschoten te betalen. Ook dreigden de autoriteiten nabestaanden te arresteren wanneer ze een begrafenis voor hun geliefden zouden houden of met de media zouden praten.
Volgens meldingen zouden de Iraanse autoriteiten ook gewonde demonstranten uit ziekenhuizen naar detentiecentra hebben overgebracht, waardoor hun mogelijk levensreddende medische zorg werd onthouden.
Volgens het internationaal recht mogen veiligheidstroepen alleen gebruikmaken van dodelijk geweld wanneer het strikt onvermijdelijk is om mensen te beschermen die gedood of ernstig gewond dreigen te worden. Zelfs als een kleine minderheid van demonstranten geweld gebruikt, moeten veiligheidstroepen altijd terughoudend zijn en niet meer geweld gebruiken dan strikt noodzakelijk.