Internationale actie nodig voor door oorlog verscheurd Syrië na zware aardbeving
Amnesty International betuigt haar diepste medeleven met de families die dierbaren verloren door de verwoestende aardbevingen die Syrië en Turkije op 6 februari 2023 troffen. Honderdduizenden mensen zijn hiervan het slachtoffer. Mensen die in gebieden wonen die al zijn verwoest door jaren van oorlog, staan voor extra uitdagingen.
Vier miljoen mensen in het door de oppositie bezette noordwesten van Syrië leven onder erbarmelijke omstandigheden en hebben beperkte toegang tot gezondheidszorg. Gebouwen die al meer dan 10 jaar in verval waren geraakt door de oorlog, stortten in. De immense verwoesting, gekoppeld aan een acute economische crisis en zwaar winterweer, belemmeren de levering van humanitaire hulp.
Onmiddellijk internationale hulp nodig
‘De internationale gemeenschap moet onmiddellijk middelen mobiliseren om de reddings- en herstelinspanningen in Noord-Syrië te ondersteunen’, zegt Aya Majzoub van Amnesty International. ‘De Syrische regering moet ook toestaan dat hulp alle door de aardbeving getroffen gebieden zonder beperkingen bereikt. Alle partijen, met name de Syrische regering en de Russische strijdkrachten, moeten onmiddellijk stoppen met het aanvallen van burgers en burgerinfrastructuur.’
Achtergrond
Twee krachtige aardbevingen hebben grote delen van Turkije en Syrië verwoest. Daarbij zijn duizenden mensen om het leven gekomen en gewond geraakt. In het in Syrië getroffen gebied wonen volgens het International Rescue Committee een groot aantal intern ontheemden en kwetsbare gezinnen. Zij zijn binnen de grenzen van hun land gevlucht.
Sinds augustus 2022 heeft de Syrische regering een blokkade opgelegd aan burgers in overwegend Koerdische gebieden in het noordelijk deel van het gouvernement Aleppo. Daardoor wordt hun toegang tot brandstof en andere essentiële voorraden belemmerd.
In juli 2022 publiceerde Amnesty International een rapport waarin wordt beschreven hoe miljoenen ontheemden in Noordwest-Syrië onder erbarmelijke omstandigheden in kampen leven. Ze zijn volledig afhankelijk van internationale hulp om te overleven.
In het in Syrië getroffen gebied wordt een deel van het grondgebied door de regering gecontroleerd. Een enclave, Idlib, is in handen van de oppositie. Dit gebied wordt met steun van Rusland omsingeld door regeringstroepen.