Inspirerende activisten in Amnesty’s Activist-programma op het Movies that Matter Festival
Van 16 tot en met 25 april vindt het jaarlijkse Movies that Matter Festival plaats: hét filmfestival over mensenrechten. Met films, documentaires, talkshows en debatten. En Amnesty’s eigen Activist-programma. Hieronder drie van de films uit dit programma die je zeker niet mag missen!
Al jaren heeft Amnesty International een eigen programma op het Movies that Matter Festival. Dit Activist-programma bestaat uit acht inspirerende documentaires over bijzondere mensenrechtenactivisten van over de hele wereld.
Dit jaar vindt het Movies that Matter Festival online plaats en is het Activist-programma extra speciaal: drie van de geselecteerde films gaan over bekende activisten, voor wie Amnesty en haar supporters wereldwijd al jaren actievoeren. Een goede reden om een datum te prikken, de popcorn te pakken, en thuis te kijken hoe het met deze dappere mensen en hun families gaat. En om geïnspireerd te raken door hun verhalen!
The dissident
The dissident is een thrillerachtige documentaire over de carrière van, en moord op, de Saudische journalist Jamal Khashoggi. Geregisseerd door Oscar-winnaar Bryan Fogel, met tot dusver onbekende beelden van surveillancecamera’s en ander nieuw bewijsmateriaal. Met onder anderen Khashoggi’s verloofde Hatice Cengiz, mede-activisten, Turkse politieagenten en aanklagers die werkten aan de zaak. Ook Amnesty’s nieuwe secretaris-generaal, Agnes Callamard, speelt een rol.
Op 2 oktober 2018 betrad Jamal Khashoggi, de verbannen Saudische journalist en Washington Post-columnist, het Saudische consulaat in Istanbul om documenten op te halen voor zijn aanstaande huwelijk met de Turkse Hatice Cengiz. Binnen werd hij op brute wijze vermoord door Saudische agenten. De Saudische autoriteiten hielden vol dat Khashoggi was omgekomen tijdens ‘een losgeslagen operatie’. Maar veel bewijs wijst richting een sinister complot rondom de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman.
De film zou een Hollywood-thriller kunnen zijn – een die vrij ongeloofwaardig zou overkomen. Maar het gruwelijkste van de film is dat alles echt is gebeurd. Een ongelofelijk verhaal over een weerzinwekkende moord op een journalist.
Fly so far
Fly so far is een inspirerend portret van Teodora del Carmen Vásquez uit El Salvador. Nadat haar baby dood geboren is, wordt ze veroordeeld tot dertig jaar celstraf wegens moord. De politie beschuldigde haar ervan het meisje te hebben verdronken.
‘Als een vrouw [in El Salvador] zwanger wordt, verliest ze al haar rechten’, zegt een vrouwelijke arts halverwege Fly So Far. ‘Ze verandert automatisch in een broedmachine.’ El Salvador heeft extreem strenge abortuswetten, en vrouwen die hun baby verliezen onder onduidelijke omstandigheden hebben de grootste moeite de politie ervan te overtuigen dat ze niets fout hebben gedaan. Teodora del Carmen Vásquez verloor haar baby toen ze negen maanden zwanger was.
In de gevangenis slaat Teodora de handen ineen met vrouwen die hetzelfde is overkomen. En als mensenrechtenorganisaties als Amnesty International de aandacht vestigen op de zaak, beginnen hun kansen te keren.
Amnesty International voerde intensief actie voor de vrijlating van Teodora del Carmen. En met succes: in 2018 kwam ze, na ruim 10 jaar gevangenis vrij. Tijdens Amnesty’s wereldwijde schrijfactie Write for Rights schreven mensen massaal brieven aan de autoriteiten en steunbetuigingen naar Teodora. Daarnaast werden er door een petitie nog eens ruim 64 duizend handtekeningen verzameld. Dit gaf Teodora, zo vertelde haar zus aan Amnesty International, veel steun toen ze onterecht vastzat.
Nasrin
Nasrin is een in het geheim gefilmd portret van de Iraanse mensenrechtenadvocaat Nasrin Sotoudeh. Sotoudeh zet zich al jaren in voor de rechten van vrouwen, kinderen, en religieuze minderheden. Ze stond als advocaat ter dood veroordeelden bij en kwam in actie voor vrouwen die de hijab-verplichting in Iran overtreden hadden.
In de documentaire leren we meer over haar werk en leven tot aan haar tweede gevangenschap in 2018, en over de beweging voor vrouwenrechten in Iran. Ook is er aandacht voor haar man Reza en hun twee kinderen, wat de ‘andere kant’ van een activist goed laat zien: een vrouw en moeder die alles opoffert voor haar strijd, zelfs als dat betekent dat ze gevangengezet kan worden en niet bij haar kinderen kan zijn.
Nasrin Sotoudeh is een indrukwekkend vastberaden vrouw, met een inspirerend optimisme en een kalme vechtersmentaliteit. We zien haar onder meer aan het werk voor filmregisseur Jafar Panahi, in wiens illegaal gefilmde Taxi zij in 2015 een rol speelde. Nasrin werkte ook voor Narges Hosseini, die de gevangenis in moest omdat ze in het openbaar haar hijab afdeed.
Op het moment zit Nasrin Sotoudeh weer in de gevangenis. Ze is veroordeeld tot 38 jaar cel en 148 zweepslagen. Amnesty International komt al jaren in actie voor Nasrin Sotoudeh en strijdt ook nu voor haar vrijlating.