Indrukwekkende benefietavond in Theater de Liefde
Op donderdag 7 maart 2024 vond de benefiet-avond ‘De wereld is je niet vergeten, vriend’ plaats in een uitverkocht Theater de Liefde in Haarlem. Het was een indrukwekkende avond met aangrijpende verhalen over en door politiek gevangenen. Ondanks het loodzware onderwerp was er ook ruimte voor een lach door de onnavolgbare presentatie van Dolf Jansen.
Om aandacht te vragen voor mensen die wereldwijd worden opgepakt voor geweldloos verzet schreef de band Bender het nummer “De wereld is je niet vergeten, vriend”. Hier vloeide een uitgebreid kunstproject uit voort, met Christel Bouwmeester-Wassenaar die tekeningen maakte voor een animatievideo. Zij organiseerden met Amnesty groep Haarlem het benefietconcert om gewetensgevangenen wereldwijd in de spotlight te zetten en geld in te zamelen voor Amnesty International.
Bender zette in met een aantal eigen liedjes en dichteres Anneruth Wibaut droeg haar gedicht voor over dit thema. Het echtpaar Leyla en Arif Yunus uit Azerbeidzjan schoven bij Dolf Jansen aan tafel en vertelden over het geweldloze verzet tegen het wrede dictatoriale regime van hun land. Hoe zij dat hebben moeten bekopen met martelingen, vernederingen en een uitzichtloze gevangenisstraf. Mede door de volhardende steun en aandacht van Amnesty International voor hun situatie, hebben zij het overleefd. Zij hebben uiteindelijk hun land kunnen ontvluchten, maar nog altijd zijn ze bang voor de lange armen van het regime.
Ton Moolenaar en Joelle Wiersema van Amnesty Haarlem vertelden over hoe belangrijk het is dat mensen zoals Layla en Arif wereldwijd niet vergeten worden. Dat wij als gewone burgers iets kunnen betekenen voor hen. In de video over Bernardo Caal Xol was te zien hoe de kaarten en brieven die hij kreeg tijdens zijn vier jaar eenzame opsluiting hem op de been hielden.
Ook waren er veel andere kunstenaars aanwezig. Twintig dichters van de Haarlemse Dichtlijn schreven rond dit thema gedichten, die hingen als pamfletten in het theater. Ook was er een mini-expositie met enkele originele tekeningen van Christel Bouwmeester-Wassenaar uit de animatie. Na de pauze droegen Marten Janse en Kamile Danen als strijdbare dichters een gedicht voor van Janse voor over de Iraanse rechtenstudente Ghazal Ranjkesh. Zij raakte haar oog kwijt in haar verzet tegen het regime. Twee fragmenten: ‘Het laatste dat mijn oog zag zegt ze is de lach van de man die op mij schoot’ (…) ‘Het regime zegt dat versnelde berechting ter afschrikking is. En schiet op de ogen van vrouwen (…).
De nieuwe single met de animatie kon niet ontbreken op deze avond. De veiling van een tekening uit de animatie bracht 800 euro op. De kaartverkoop en de collecte in de voormalige kerk heeft een prachtig bedrag voor Amnesty opgeleverd: 2500 euro, naar boven afgerond door Theater de Liefde. In totaal is de opbrengst voor Amnesty dus 3300 euro!
Het was een indrukwekkende avond met een intieme en ongedwongen sfeer in Theater de Liefde. Veel mensen gingen weg met het gevoel van: ik kan ook wat doen tegen dit onrecht! Ook ik kan met behulp van Amnesty brieven schrijven. Naar gevangenen, naar ambassades. Omdat het zin heeft. Het helpt een politiek gevangene om het vol te houden.