Rohingya uit Myanmar op de vlucht naar Bangladesh.
© Bernat Armangue/AP/HH

Indonesië stuurt honderden Rohingya terug de zee op

Indonesië stuurt vluchtelingen terug de zee op. Indonesische vissers meldden dat een schip met aan boord zo’n 250 Rohingya-vluchtelingen al enkele dagen op 125 tot 180 kilometer voor de kust van Atjeh ligt. Amnesty vindt dat Indonesië de vluchtelingen moet redden.

Amnesty Indonesië beschikt over vertrouwelijke informatie dat de Indonesische marine en het leger alle eenheden langs de kust van Atjeh instrueerden dat zij moeten voorkomen dat het schip met vluchtelingen kan aanmeren. Volgens internationaal recht zijn staten verplicht de mensenrechten van vluchtelingen te beschermen als zij hun kust bereiken.

Indonesië handelt in strijd met internationaal recht

Indonesië komt die verplichting niet na. ‘Nu de autoriteiten weten dat een schip in nood is, moeten zij de passagiers onmiddellijk redden, van boord laten gaan, onderdak bieden en hun veiligheid waarborgen,’ zegt Usman Hamid van Amnesty Indonesië.

Het principe van non-refoulement verplicht staten om vluchtelingen niet terug te sturen naar hun land van herkomst als zij daar vervolging vrezen. Dit principe is de hoeksteen van de internationale bescherming van vluchtelingen en is fundamenteel voor het absolute verbod op marteling en wrede, onmenselijke of onterende behandeling of bestraffing.

Eerder dit jaar liet Indonesië wel twee keer schepen met Rohingya-vluchtelingen toe, nadat deze maandenlang op zee hadden rondgedobberd.

Ook andere landen moeten te hulp schieten

‘Er is geen reden waarom Indonesië in deze vluchtelingencrisis alleen zou moeten optreden. Er moet een gedeelde verantwoordelijkheid zijn tussen de landen in de regio om zoek- en reddingsacties te organiseren en te voorkomen dat mensen in gevaar komen. De landen van de Association of Southeast Asian Nations (ASEAN) slagen er niet in om mensen te helpen die zijn gevlucht voor vervolging in Myanmar en voor de ontberingen van vluchtelingenkampen in Bangladesh. De situatie van Rohingya is een regionale kwestie die een humane regionale reactie nodig heeft in overeenstemming met het internationaal recht,’ zegt Usman Hamid.

Tijdens een bijeenkomst van de ASEAN vorige maand riep de Indonesische regering buurlanden op gezamenlijk Rohingya te redden.

Achtergrond

In september lieten de Indonesische autoriteiten 297 Rohingya-vluchtelingen toe in Lhokseumawe op Atjeh. In juni mochten 99 Rohingya van boord in het noorden van Atjeh nadat de lokale bevolking er bij de autoriteiten op had aangedrongen de vluchtelingen te redden.

 

 

Meer over dit onderwerp