Indonesië: Johan Teterissa vrijgelaten
In Indonesië is gewetensgevangene Johan Teterissa vrijgelaten. Hij werd in juni 2007 opgepakt nadat hij deelnam aan een vreedzame demonstratie tijdens een bijeenkomst waarbij de toenmalige president Yodhoyono aanwezig was.
De bijeenkomst vond plaats op Ambon, de hoofdstad van de Molukken. Teterissa en 22 anderen voerden tijdens de Nationale Familiedag een traditionele krijgsdans uit, waarna ze de verboden Benang Raja-vlag ontvouwden. Daarna werden zij opgepakt. Amnesty International beschouwde hen als gewetensgevangenen die allen vastzaten omdat zij vreedzaam voor hun mening uitkwamen. Jarenlang voerden we actie voor hun vrijlating.
Dankwoorden van Teterissa
Na zijn vrijlating op 25 december 2018 keerde Teterissa terug naar zijn woonplaats op de Molukken. Tijdens een telefoongesprek bedankte hij de Amnesty-mensen die lang voor zijn onvoorwaardelijke vrijlating actievoerden en hem als gewetensgevangene beschouwden en niet als crimineel.
Beschuldiging van marteling niet onderzocht
Johan Teterissa en de andere activisten werden opgepakt en vermoedelijk gemarteld tijdens hun ondervraging en tijdens hun detentie. Naar die beschuldiging is nooit een onafhankelijk onderzoek uitgevoerd en geen enkele politieagent is hiervoor ter verantwoording geroepen.
Teterissa en tientallen andere Molukse gewetensgevangenen werden in 2009 overgeplaatst naar een gevangenis op Java, meer dan 2.500 kilometer van huis. Bezoek kregen zij daar dan ook nauwelijks. In augustus 2018 werden hij en zes anderen gevangenen overgeplaatst naar een gevangenis in Ambon, zodat hij weer dichter bij zijn familie was.
Aangeklaagd vanwege ‘rebellie’
Teterissa en zijn mededansers werden veroordeeld voor ‘rebellie’. Die beschuldiging wordt door de Indonesische autoriteiten vaker gebruikt om vreedzame activisten vast te zetten. Twee artikelen uit het wetboek van strafrecht bepalen dat het uitkomen voor je mening strafbaar kan zijn. Teterissa kreeg 15 jaar gevangenisstraf. In 2018 zag Teterissa zijn vrouw voor het eerst in 10 jaar.
Tegelijk met Teterissa werd ook gewetensgevangene Johanis Riry vrijgelaten. Op dit moment zitten ten minste 29 gewetensgevangenen vast op de Molukken en 27 op Papoea.