Indonesië: tientallen doden door politiegeweld in aanloop Asian Games
De Indonesische politie heeft zeker 77 mensen doodgeschoten in de aanloop naar de Asian Games 2018 die in Indonesië van 18 augustus tot 2 september plaatsvinden.
De doden vielen tussen januari en augustus dit jaar. Er werden 31 mensen doodgeschoten in de provincies Groot Jakarta en Zuid-Sumatra. Daar liggen de steden waar de Asian Games plaatsvinden. Veel van de moorden gebeurden tijdens politieoperaties die bedoeld waren om de steden gereed te maken voor het sportevenement.
‘Eerst schieten, later vragen stellen’
‘De politie voert duidelijk een beleid van ‘eerst schieten en later vragen stellen’, zegt Usman Hamid. De politie rechtvaardigde de moorden in Jakarta omdat het om mensen zou gaan die scherpe wapens en pistolen bij zich hadden en motoren gebruikten om anderenaan te vallen en te beroven. De meeste doden werden ervan verdacht zich aan kleine criminaliteit schuldig te hebben gemaakt.
Politie niet vervolgd
‘De autoriteiten hadden beloofd de veiligheid voor iedereen te verbeteren. Maar in plaats daarvan zien we overal in het land politieagenten erop los schieten waardoor tientallen mensen werden vermoord. De agenten hoeven geen enkele rekenschap af te leggen voor de doden’, zegt Usman Hamid van Amnesty Indonesië.
‘De schokkende aantallen laten een duidelijk patroon zien van onnodig en buitensporige gebruik van geweld door de politie. De voortdurende straffeloosheid doet afbreuk aan de veiligheidsinstituties. Een internationaal sportevenement mag nooit betekenen dat de mensenrechten terzijde worden geschoven. Er moet een einde komen aan de moorden en er moet snel een gedegen onderzoek worden gestart.’
De meeste doden vielen tussen 3 en 12 juli toen elf mensen werden doodgeschoten tijdens een openbare veiligheidsoperatie ‘Cipta Kondisi’. Daarnaast werden 41 mensen in hun benen geschoten en werden 5.000 mensen gearresteerd. Van hen werden 700 mensen aangeklaagd.
Amnesty’s oproep
Amnesty International roept Nationale Commissie voor Mensenrechten en de Commissie van de Nationale Politie op een gedegen, onpartijdig en onafhankelijk onderzoek in te stellen naar de moorden en iedereen die van een misdrijf wordt verdacht te berechten, ook de leidinggevenden.
Lees meer over de ‘Cipta Kondisi’-operatie.