Indiase activiste beëindigt hongerstaking van zestien jaar
Irom Chanu Sharmila uit India is op 9 augustus gestopt met haar hongerstaking die bijna zestien jaar duurde. Door niet te eten protesteerde zij voor de afschaffing van een veiligheidswet. Amnesty International roept de autoriteiten op alle aanklachten tegen Sharmila in te trekken en de veiligheidswet af te schaffen.
Sharmila wil dat de veiligheidswet wordt afgeschaft omdat die door het Indiase leger wordt misbruikt in ‘opstandige’ gebieden zoals Jammu en Kashmir en in de noordoostelijke deelstaten. De wet geeft het leger de mogelijkheid om mensen te doden, te martelen en te laten verdwijnen, zonder daarvoor gestraft te worden.
Toen Irom Chanu Sharmila in 2000 in hongerstaking ging, werd zij opgepakt en herhaaldelijk aangeklaagd voor een poging tot zelfmoord, waarop in India een jaar gevangenisstraf staat. Zij werd echter nooit veroordeeld. Wel werd zij vastgehouden in een ziekenhuis waar zij dwangvoeding kreeg toegediend. Amnesty International voerde de afgelopen jaren regelmatig actie voor Sharmila’s vrijlating.
Sharmila zet haar strijd voort
Sharmila zei te stoppen met haar hongerstaking, omdat die haar niets had opgeleverd. Zij kondigde aan haar strijd tegen de wet op een andere manier voort te zetten; door het tijdens de volgende verkiezingen op te nemen tegen de premier van Manipur. Zij tekende een verklaring om op borgtocht te worden vrijgelaten.