Agenten bij een wegblokkade in Jammu nadat de Indiase regering de autonomie van Jannu en Kashmir heeft ingetrokken.
© Rakesh Bakshi/AFP via Getty Images

India valt huizen binnen van journalisten en mensenrechtenverdedigers in Jammu en Kashmir

De onderdrukking van maatschappelijke organisaties, journalisten en mensenrechtenverdedigers in de Indiase deelstaat Jammu en Kahsmir neemt verder toe. Dat constateert Amnesty International na invallen van het National Investigation Agency – het belangrijkste antiterreur-organisatie van het land – op 28 oktober 2020.

Het National Investigation Agency (NIA) deed een inval in de woningen en kantoren van de coördinator van de J&K Coalition of Civil Society (JKCCS), de prominente mensenrechtenactivist Khurram Parvez, en drie van zijn medewerkers en van Parveena Ahanger, de voorzitter van de Vereniging van Ouders van Verdwenen Personen (APDP). Beide organisaties hebben uitgebreid bericht over mensenrechtenschendingen in Kashmir, zoals over de administratieve detentie voor onbepaalde tijd, de buitengerechtelijke executie van mensenrechtenverdedigers, marteling van mensen in detentie en de wijdverbreide straffeloosheid van de veiligheidstroepen in de regio. Ook waren er invallen in de kantoren van de non-gouvernementele organisaties Athrout en GK Trust en in het huis van Parvez Bukhari, de correspondent voor Agence France-Presse.

‘Afscheiding en terroritische activiteiten’

Volgens een verklaring van het NIA werden de invallen gedaan omdat er ‘geloofwaardige informatie’ was dat de organisaties geld uit India en uit het buitenland hebben gebruikt ‘voor naar afscheiding strevende en terroristische activiteiten in J&K’. Dat is in strijd met de Unlawful Activities (Prevention) Act (UAPA) en Foreign Contribution (Regulation) Act (FCRA), de belangrijkste wetten in India wat betreft het tegengaan van terreur en aangaande buitenlandse financiering.

Zorgbarend

‘Deze invallen zijn een zorgbarende herinnering aan het feit dat de Indiase regering vastbesloten is om alle mensen met een afwijkende mening in Jammu en Kashmir te onderdrukken,’ zegt Julie Verhaar, waarnemend secretaris-generaal van Amnesty International. De autoriteiten richten zich klaarblijkelijk op deze maatschappelijke organisaties en mediagroepen omdat ze voortdurend pleiten voor de rechten van de bevolking van Jammu en Kashmir, ondanks een communicatie-stop die sinds 5 augustus 2019 door de Indiase regering in de regio werd opgelegd. Het is zorgwekkend dat de UAPA en de wet op buitenlandse financiering herhaaldelijk en opzettelijk gebruikt worden om mensen te intimideren, lastig te vallen en het organisaties het werken moeilijk te maken wat een schending is van hun recht op vrijheid van meningsuiting en vereniging.’

De invallen komen nadat eerder Amnesty India het werken onmogelijk was gemaakt en op 1 oktober 2020 haar medewerkers moest ontslaan omdat de autoriteiten de bankrekening van de organisatie had bevroren.

Getuigenissen van marteling

In september 2020 heeft de vereniging APDP bijna veertig getuigenissen van slachtoffers van willekeurige detentie en marteling door veiligheidstroepen in Kashmir overhandigd aan de Werkgroep voor willekeurige detentie en aan de speciale VN-Rapporteur inzake foltering. Op 5 augustus 2020 publiceerde JKCCS zijn tweejaarlijkse mensenrechtenevaluatie waarin de buitengerechtelijke executie van ten minste 32 personen en de gevolgen van internetonderbrekingen in de regio worden gedocumenteerd.

Wetten misbruikt

Zowel de antiterreurwet als de wet op de buitenlandse financiering zijn door mensenrechtenexperts van de Verenigde Naties bekritiseerd omdat ze gebruikt worden om religieuze minderheden, dissidenten en mensenrechtenverdedigers te criminaliseren. Michelle Bachelet, de Hoge VN-Commissaris voor de mensenrechten drong er in oktober 2020 bij de Indiase regering op aan de wet op de buitenlandse financiering te herzien en in lijn te brengen met internationale mensenrechtennormen. Ze betreurde het dat de wet wordt ‘gebruikt om ngo’s te straffen omdat ze over mensenrechten rapporteren’.

Sinds 2014 zijn diverse organisaties het doelwit van deze wet, waaronder Greenpeace India, Lawyers Collective, Centre for Promotion of Social Concerns, Sabrang Trust, Navsarjan Trust, Act Now for Harmony and Democracy, NGO Hazards Centre, en het Indian Social Action Forum. In september 2020 werd de FCRA zonder publieke consultatie geamendeerd met als doel het maatschappelijk middenveld verder te onderdrukken.

Achtergrond

Lees Amnesty’s verklaring  over het stopzetten van haar werkzaamheden in India.

Lees meer over de aanvallen en intimidatie van ten minste achttien journalisten sinds 5 augustus 2019.

Meer over dit onderwerp