Op 25 april 2022 is Osman Kavala tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld naar verluid vanwege ‘een poging om met geweld de regering af te zetten’.
© Kerem Uzel/NARPHOTOS

In Turkije is filantroop Osman Kavala tot levenslang veroordeeld

Op 25 april 2022 is Osman Kavala tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld naar verluid vanwege ‘een poging om met geweld de regering af te zetten’. Zeven andere verdachten kregen 18 jaar cel opgelegd vanwege medeplichtigheid. Tenzij het hof van beroep het vonnis vernietigt, zal Osman Kavala de rest van zijn leven in de gevangenis doorbrengen. Kavala zit al 4,5 jaar gevangen vanwege zijn maatschappelijk activisme.

‘Vandaag waren we getuige van een aanfluiting van het recht’, zegt Nils Muiznieks van Amnesty International. ‘Dit vonnis is niet alleen een verpletterende slag voor Osman Kavala, zijn medebeklaagden en hun families, maar voor iedereen die gelooft in gerechtigheid en mensenrechtenactivisme in Turkije en daarbuiten.’

Geen enkel bewijs

‘De beslissing van de rechtbank tart iedere logica. De autoriteiten leverden steeds weer geen enkel bewijs dat de ongegronde beschuldigingen staaft dat Kavala zou hebben geprobeerd om de regering omver te werpen. Dit onrechtvaardige vonnis laat zien dat het Gezi-proces slechts een poging was om critici het zwijgen op te leggen’, zegt Muizniks.

‘Financiering Gezipark-protesten’

Kavala werd in oktober 2017 opgepakt. Media die een smaadcampagne tegen hem waren begonnen, berichtten dat Kavala de Gezipark-protesten in Istanbul had gefinancierd en geprobeerd had ook in andere steden demonstraties te ontketenen.

In 2013 protesteerden honderdduizenden mensen tegen de plannen om in het Gezipark een winkelcentrum te bouwen. Niet veel later keerden de demonstranten zich tegen het autoritaire beleid van de toenmalige premier en huidige president Erdoğan. Die protesten werden met veel geweld neergeslagen.

‘Betrokkenheid bij staatsgreep’

Kavala en zeven anderen werden beschuldigd van het ‘gebruik van dwang en geweld in een poging de regering ten val te brengen of in haar werk te belemmeren’. Tegen Osman Kavala werd levenslang geëist. In februari 2020 werden alle negen beklaagden vrijgesproken, maar Kavala werd enkele uren daarna opnieuw opgepakt. Nu werd hij beschuldigd van betrokkenheid bij de mislukte couppoging van 2016. ‘Dit besluit riekt naar opzettelijke wreedheid,’ reageerde Milena Buyum van Amnesty International op zijn arrestatie.

Turkije trekt zich niets aan van Europees Hof

Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens riep Turkije op 10 december 2019 op Kavala direct vrij te laten, omdat er van enig misdrijf geen sprake was. Maar Turkije weigert het bindende vonnis van het hof uit te voeren. Als reactie kwamen de Turkse autoriteiten met nieuwe, ongegronde aanklachten, wat duidelijk de politieke aard van de zaken aantoont. Ze beschuldigden Osman Kavala van het organiseren van de Gezi-protesten en later ook van ‘spionage’.

Amnesty’s oproep

Amnesty blijft aandringen op de onmiddellijke vrijlating van Osman Kavala en zijn medebeklaagden.

 

Lees het artikel Osman Kavala: ‘Wie zou mij nu wat willen doen?’ in het mensenrechtenmagazine Wordt Vervolgd.

 

Meer over dit onderwerp