In Jemen is op 7 december 2022 journalist Younis Abdelsalam vrijgelaten. Hij zat meer dan een jaar gevangen. Amnesty International voerde actie voor zijn vrijlating.

In Jemen is journalist Younis Abdelsalam vrijgelaten

In Jemen is op 7 december 2022 journalist Younis Abdelsalam vrijgelaten. Hij zat meer dan een jaar gevangen. Amnesty International voerde actie voor zijn vrijlating.

Abdelsalam werd sinds 4 augustus 2021 willekeurig en zonder aanklacht vastgehouden door de feitelijke Huthi-autoriteiten. Hij werd er valselijk van beschuldigd dat hij contact had met buitenlandse entiteiten. Na zijn arrestatie was hij enkele weken slachtoffer van gedwongen verdwijning en vervolgens werd hij ten minste 3 maanden incommunicado vastgehouden. Contact met de buitenwereld is dan niet mogelijk.

Journalisten doelwit in conflict

In Jemen woedt al jarenlang een conflict. Alle partijen maken zich schuldig aan ernstige mensenrechtenschendingen, waaronder willekeurige detentie, gedwongen verdwijning, marteling en andere vormen van mishandeling, en berechting in oneerlijke processen.

In de gebieden die ze controleren, hebben Huthi-troepen willekeurig critici vastgehouden. Journalisten, mensenrechtenverdedigers, leden van de Bahai-gemeenschap en talloze anderen worden onderworpen aan oneerlijke processen, incommunicado gevangenschap en gedwongen verdwijning.

In mei 2021 publiceerde Amnesty International een rapport waarin verslag gedaan wordt van de ervaringen van een groep gevangenen die niet aan gevechten deelnamen en die in 2020 werden vrijgelaten als onderdeel van politieke overeenkomsten. Onder meer journalisten, politieke tegenstanders en leden van de religieuze Bahai-minderheid werden onwettig vastgehouden en gemarteld, soms wel 7 jaar lang. Na hun vrijlating werden de Bahai’s gedwongen in Ethiopië in ballingschap te gaan. Acht andere gedetineerden, onder wie zeven journalisten, werden verbannen naar andere delen van het land.

Erbarmelijke gevangenisomstandigheden

De omstandigheden in de door Huthi gerunde gevangenissen zijn erbarmelijk. De cellen zijn overvol, er is onvoldoende voedsel en schoon drinkwater en de sanitaire voorzieningen zijn er slecht.

Reporters Without Borders heeft gemeld dat dit jaar in Jemen drie journalisten werden gedood en er op dit moment drie gevangenzitten.

 

Meer over dit onderwerp