Den Haag, 24 september 2020 - Voor de Iraanse Ambassade in Den Haag demonstreert Amnesty International voor de vrijlating van Nasrin Sotoudeh zij is een prominente Iraanse Mensenrechtenadvocaat. In Iran is mensenrechtenadvocaat Nasrin Sotoudeh veroordeeld tot 33 jaar gevangenisstraf en 148 zweepslagen. Eerder al kreeg ze na een oneerlijk proces 5 jaar cel opgelegd. Het is de wreedste straf ooit die Amnesty de laatste jaren heeft gedocumenteerd tegen een mensenrechtenverdediger in Iran. Sotoudeh kreeg de straf onder meer opgelegd vanwege “het aanzetten tot corruptie en prostitutie”, “het openlijk begaan van een zondige activiteit door in de rechtszaal te verschijnen zonder sluier”, en “het verstoren van de openbare orde”. Nasrin Sotoudeh is een prominente Iraanse Mensenrechtenadvocaat. Door haar vreedzame verzet tegen schendingen van mensenrechten beschouwd Amnesty deze activiste als gewetensgevangene. Nasrin ging afgelopen augustus in hongerstaking voor de vrijlating van politieke gevangen. Door de onhygiënische omstandigheden en overpopulatie lopen deze gevangenen gevaar Corona op te lopen. Ze werd afgelopen weekeinde naar een ziekenhuis vervoert omdat haar toestand kritiek werd.
© Phil Nijhuis

Iran laat Nasrin Sotoudeh tijdelijk vrij

In Iran is Nasrin Sotoudeh tijdelijk vrijgelaten. De mensenrechtenadvocaat werd twee jaar geleden gevangengezet omdat ze streed tegen de doodstraf en de verplichte hoofddoek. Ze werd schuldig bevonden aan onder meer het ‘aanzetten tot corruptie en propaganda’ en het ‘vormen van een groep met als doel de nationale veiligheid te verstoren’. Sotoudeh is veroordeeld tot een celstraf van 38 jaar en 148 stokslagen.

Op Twitter liet ze weten: ‘Met uw liefde en zorg ben ik met medisch verlof naar huis teruggekeerd om mijn behandeling voort te zetten. Elke dag dat ik buiten de gevangenis ben, wacht ik op het nieuws over de vrijlating van alle politieke gevangenen. Ik wil mijn dank uitspreken aan alle organisaties in Iran en in het buitenland, advocatenverenigingen in verschillende landen, mensenrechtenorganisaties en verschillende individuen zoals kunstenaars, schrijvers, politici, burgerrechtenactivisten, verdedigers van de mensenrechten, nieuwsuitzendingen en mijn lieve collega’s over de hele wereld. Het is vanwege uw liefde en steun dat politieke gevangenen de gevangenis kunnen doorstaan. In de hoop op de vrijlating van alle politieke gevangenen.’

Hongerstaking

Op 11 augustus 2020 ging Sotoudeh gedurende zes weken in hongerstaking om de vrijlating te eisen van politieke gevangenen in Iran. Haar tijdelijke vrijlating volgt na waarschuwingen over haar verslechterende gezondheid.

Mogelijk familiebezit ingenomen

Op 27 juli 2020 liet haar echtgenoot Reza Khandan op Facebook weten dat hij gelooft dat het Openbaar Ministerie een procedure gaat beginnen om het familiebezit van Sotoudeh in beslag te nemen. Het doel is volgens hem ‘de familie financieel te verlammen en economisch onder druk te zetten nu het land zich in een economische crisis bevindt.’ Die crisis is volgens Khandan te wijten aan ‘de incompetentie van de regering en de gevestigde orde’.

Gewetensgevangenen blijven vastzitten

Vanwege besmettingsgevaar met het coronavirus in de gevangenissen verleenden de Iraanse autoriteiten in maart dit jaar een grote groep gevangenen gratie. Anderen kwamen tijdelijk vrij. Gevangenen die vastzitten wegens ‘veiligheidsovertredingen’ werden hiervan uitgezonderd. Dat terwijl velen van hen in feite zijn gevangengezet om politiek gemotiveerde redenen. Onschuldige gewetensgevangenen, zoals Sotoudeh, bleven daardoor achter de tralies.

Amnesty’s oproep

Amnesty International roept de Iraanse autoriteiten op om Nasrin Sotoudeh onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten.

Nasrin Sotoudeh werd in 2012 door het Europees parlement onderscheiden met de Sacharovprijs voor mensenrechten.

 

Meer over dit onderwerp