Doodstraf
© Amnesty International

In Iran dreigt executie van acht mannen van de Baluchi- en Ahwazi-minderheid

Amnesty International roept de autoriteiten van Iran op de executie van acht mannen van de Baluchi- en Ahwazi-minderheid te voorkomen. De internationale gemeenschap, waaronder de Verenigde Naties en de Europese Unie, moet ingrijpen om hun levens te sparen.

De laatste twee maanden steeg het aantal executies van Iraanse gevangenen die tot een etnische minderheid behoren, schrikbarend. Volgens cijfers van het Abdorrahman Boroumand-centrum zijn sinds 1 december 2020 ten minste 49 mensen geëxecuteerd van wie een derde tot de Baluchi-minderheid behoort. Sinds 19 december 2020 werd het doodvonnis van ten minste negentien Baluchi en een Ahwazi voltrokken.

Onder hen was Javid Dehghan die op 30 januari jongstleden werd geëxecuteerd ondanks ernstige schendingen van zijn recht op een eerlijk proces. De Ahwazi Ali Motairi was in hongerstaking toen hij twee dagen eerder werd geëxecuteerd. Ook hij kreeg de doodstraf na een oneerlijk proces waarbij hij waarschijnlijk werd gemarteld om een bekentenis af te dwingen.

Ingrijpen internationale gemeenschap nodig

‘Amnesty vreest dat de recente toename van het aantal executies van Baluchi en Ahwazi bedoeld is om angst te zaaien bij etnische minderheden die al tientallen jaren worden gediscrimineerd en onderdrukt,’ zegt Diana Eltahawy van Amnesty International. ‘De internationale gemeenschap moet in actie komen om te voorkomen dat de Iraanse autoriteiten mensen executeren die na uiterst oneerlijke rechtszaken ter dood veroordeeld werden op basis van na marteling verkregen ‘bekentenissen.’

Lippen vastgenaaid

Drie Ahwazi-mannen die in de dodencel zitten – Ali Khasraji, Hossein Silawi en Jassem Heidari – zijn sinds 23 januari in hongerstaking en hebben hun lippen vastgenaaid uit protest tegen de gevangenisomstandigheden. Een vierde Ahwazi-gevangene, Naser Khafajian, is sinds april 2020 verdwenen. Het risico bestaat dat hij slachtoffer is van marteling en in het geheim is geëxecuteerd.

Baluchi-gevangenen in de dodencel

Mehran Narui is een van de Baluchi-gevangenen die in de dodencel zit. Hij kreeg de doodstraf vier jaar geleden opgelegd vanwege drugsgerelateerde misdrijven. Hij mocht zich niet laten bijstaan door een advocaat. Anvar Narui, die in dezelfde zaak de doodstraf kreeg, werd op 28 januari 2021 geëxecuteerd. Amnesty vreest dat het doodvonnis van Mehran Narui binnenkort wordt voltrokken.

De twee werden veroordeeld op basis van afgedwongen ‘bekentenissen’ hoewel ze die tijdens de rechtszaak introkken en zeiden dat ze die na marteling aflegden.

Ahwazi-gevangenen in de dodencel

Volgens een verklaring van een woordvoerder van de rechterlijke macht op 14 januari 2021, werden Hossein Silawi, Ali Khasraji en Naser Khafajian ter dood veroordeeld in verband met een gewapende aanval op een politiebureau in 2017 waarbij twee mensen om het leven kwamen. Ze zaten maandenlang in eenzame opsluiting, zonder toegang tot hun familie of advocaten. Volgens bronnen werden ze gemarteld, wat leidde tot diverse botbreuken.

Veiligheidsfunctionarissen dwongen hen met marteling belastende verklaringen af te leggen die kort na hun arrestatie op de televisie werden uitgezonden en op basis waarvan ze werden veroordeeld. In april 2020 werden de drie slachtoffer van gedwongen verdwijning. Hossein Silawi en Ali Khasraji keerden in november terug naar de gevangenis. Over het lot van Naser Khafajian is niets bekend.

Amnesty’s standpunt

‘Het is verbijsterend dat het Iraanse Hooggerechtshof herhaaldelijk doodvonnissen uitspreekt na uiterst oneerlijke processen terwijl degenen die mensenrechten schenden dit straffeloos kunnen doen,’ zegt Diana Eltahawy.

Amnesty is tegen de doodstraf, altijd, overal en voor iedereen. Het is een schending van het recht op leven en is een ultiem wrede, onmenselijke straf.

 

Lees meer over Amnesty’s standpunt over de doodstraf.

Lees het volledige Engelse nieuwsbericht.

 

 

Meer over dit onderwerp