‘Ik voel me betrokken. Daarom collecteer ik’
Ieder jaar gaan ruim 20.000 collectanten langs de deuren om geld in te zamelen voor Amnesty. Het zijn deze vrijwilligers die zorgen voor een belangrijke bron van inkomsten waarmee we de strijd tegen mensenrechtenschendingen kunnen voortzetten. Wie zijn deze mensen die met een collectebus de straat op gaan? Wat beweegt ze? We liepen mee met Anne-Rie Bus in Lent en Brenda Bakker in Wijk bij Duurstede.
Anne-Rie Bus uit Lent collecteert al 18 jaar (!) voor Amnesty en is sinds 14 jaar ook actief als collectecoördinator. Anne-Rie zorgt voor de indeling van de vrijwilligers in in haar collectegebied, voor het uitdelen en innemen van de collectematerialen en voor het tellen van de opbrengst. En uiteraard gaat ze ieder jaar langs de deuren.
‘Ik ben al sinds mijn 25e actief lid van Amnesty International. Ik heb het altijd al leuk gevonden om vrijwilligerswerk te doen en ben goed in organiseren. Daarnaast is het erg gezellig om met alle mensen uit de buurt samen te werken. Koekjes en chocola erbij; hartstikke leuk!
‘Mensenrechten zijn voor mij altijd belangrijk geweest. En helaas zijn schendingen van mensenrechten nu ook nog onverminderd actueel. Gelukkig kennen de meeste mensen Amnesty en hoor ik vaak: “Ah, Amnesty, ja natuurlijk geef ik daaraan”.
Brenda Bakker collecteert in haar buurt in Wijk bij Duurstede. Deze week is ze voor de vierde keer de straat op gegaan.
‘Ik voel een steeds grotere betrokkenheid bij mensenrechten. In mijn jeugd was ik daar nooit zo mee bezig, maar met de jaren ben ik er steeds bewuster over gaan nadenken. Door een vriendin die bij Amnesty werkt ben ik steeds enthousiaster geworden en ben ik gaan collecteren’.
‘Door te collecteren leer ik meer mensen kennen in mijn buurt. Ook in het nieuwe gedeelte dat hier onlangs is aangebouwd. De reacties van mensen kan per straat verschillen, maar wat me opvalt is dat ik haast nooit hoef uit te leggen waar Amnesty voor staat’.
‘In de nieuwe wijk kom ik helaas veel deurstickers tegen waarop staat dat collectanten niet gewenst zijn. Ook krijg ik wel eens drie keer achter elkaar een “nee” te verwerken. Dat is minder leuk. Maar door beleefd te zijn en te blijven lachen krijg ik bij de volgende deur opeens weer een tientje. Dan ben ik gelijk alweer een stuk vrolijker!’
Wil je ook collecteren of op een andere manier helpen bij de collecte? Stuur dan een mailtje naar servicecenter@amnesty.nl en meld je alvast aan voor volgend jaar.