‘Ik stond in brand’ – schendingen rond Monywa-mijn in Myanmar
In een vandaag verschenen Amnesty-rapport staat hoe de Canadese en Chinese mijnbouwbedrijven profiteerden van mensenrechtenschendingen begaan door de Myanmarese regering, zoals gedwongen huisuitzettingen en het gebruik van buitenproportioneel geweld bij demonstraties. Daarnaast hebben ze zich in sommige gevallen samen met de autoriteiten schuldig gemaakt aan ernstige mensenrechtenschendingen en illegale activiteiten.
Door grootschalige onrechtmatige huisuitzettingen en ernstige milieuvervuiling zijn duizenden bewoners hun land en inkomsten kwijtgeraakt. Ook hebben de mijnen negatieve gevolgen voor de gezondheid van de lokale bevolking gehad. Mensen die vreedzaam in opstand kwamen werden met geweld aangepakt. Het Monywa-project laat de gevaren van investeren in Myanmar zien: projecten van bedrijven gaan te vaak gepaard met schendingen, en lokale gemeenschappen zijn vaak het slachtoffer van het streven naar winst.
‘Ik stond in brand’
In november 2012 zetten lokale bewoners zes protestkampjes op buiten het hek van het terrein van de Letpadaung-mijn van Myanmar Wanbao. Ook lokale monniken steunden het protest tegen de Letpadaung-mijn. Zo’n vijfhonderd monniken en vijftig dorpelingen en activisten waren op 29 november in de kampen aanwezig toen de politie de demonstranten aanviel, eerst met waterkannonen, later met witte fosforbommen. Monnik U Teikkha Nyana was één van hen. Hij had brandwonden op zijn armen, benen en rug en bracht maanden in het ziekenhuis door voor huidtransplantaties.
‘Ik zag overal om me heen vuur. Een tweede vuurbom landde tussen mijn benen. Ik stond in brand, mijn rug en arm, en ook mijn benen. Het was zeer pijnlijk. Er kwam een brandlucht van mijn lichaam, als van een barbecue. Mijn gewaad was verbrand. Ik kon nog lopen en liep naar de agenten, die op een rij stonden met schilden en stokken. Ik schreeuwde: “Kijk naar me, kijk naar me”. Sommige agenten bedekten hun gezicht met doeken en wezen me de uitgang. Ik kan nog steeds niet goed op de grond zitten of ver lopen. Mijn zenuwuiteinden zijn niet goed hersteld. En ik kan mijn rechterhand en been niet bewegen, want de huid is heel strak.’
Amnesty roept de autoriteiten van Myanmar onder meer op het politieoptreden bij de demonstraties rond de Letpadaung-mijn in november 2012 en het gebruik van fosfor te onderzoeken. Daarnaast moet de bouw van de mijn direct gestaakt worden totdat de mensenrechtenschendingen rond de mijn aan de kaak zijn gesteld.
Lees meer in het rapport