‘Ik ben gearresteerd en ik weet niet waarom, ik meen het, ik weet niet waarom!’

Terechtkomen in een beklemmende, surreële sfeer, in nachtmerrieachtige situaties waarbij iemand wordt verpletterd door absurde regels en blinde autoriteiten. Dat is zo ongeveer de definitie van een ‘kafkaëske’ situatie. En dat is de situatie waarin mensen zich bevinden die in Israël in administratieve detentie zitten.

Bij deze vorm van detentie kunnen mensen oneindig lang worden vastgehouden, zonder aanklacht en zonder rechtszaak. De gedetineerden zijn meestal op grond van veiligheidsargumenten gearresteerd, zonder de intentie om hen in een rechtszaak te vervolgen. Volgens bewijs van Amnesty gebruikt Israël deze vorm van detentie vaak om mensen, meestal Palestijnen, te straffen voor hun ideeën en hun politieke achtergrond.

Achtergehouden bewijs

Bewijs wordt vrijwel altijd achtergehouden, uit ‘veiligheidsoverwegingen’. In de praktijk betekent dit dat iemand maanden, en soms jaren, vastzit zonder te weten waarom, en zonder te weten hoe lang nog. Om de zoveel maanden kan een detentiebevel worden verlengd en kan een advocaat daar tegen in beroep gaan. Dit levert absurde hoorzittingen op, omdat de advocaat helemaal niet weet waar zijn/haar cliënt van wordt beschuldigd.

Radeloosheid

Gedetineerden worden hier radeloos van. Ahmed Qatamesh, die meer dan 2,5 jaar in administratieve detentie vastzat, vroeg tijdens een hoorzitting in wanhoop aan de militaire aanklager: ‘Ik vraag je om me de informatie te geven die je over me zegt te hebben. Ik ben gearresteerd en ik weet niet waarom, ik meen het, ik weet niet waarom!’

Mohammad Abu Sakha

Op dit moment zitten er in Israël bijna 700 mensen vast in administratieve detentie. Eén van hen is de Palestijnse circusartiest Mohammad Abu Sakha, die in december 2015 op weg naar zijn werk werd gearresteerd. Volgens de militaire aanklager in zijn zaak, nam Abu Sakha deel aan illegale activiteiten van de verboden partij PFLP. Hij gaf echter geen informatie over wat die activiteiten dan precies zijn. Abu Sakha en zijn advocaat bevinden zich daardoor in een onmogelijke positie om zijn detentie aan te vechten.

Schending recht eerlijke rechtszaak

Administratieve detentie schendt het recht op een eerlijke rechtszaak. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu bezoekt vandaag Nederland en Amnesty roept hem dan ook op Mohammad Abu Sakha en andere mensen die vastzitten in administratieve detentie vrij te laten of een eerlijke rechtszaak te geven.