Houthi-autoriteiten, stop executies lhbti+’ers
Twee door Houthi’s geleide rechtbanken in Jemen veroordeelden de afgelopen weken ruim veertig personen tot de dood, zweepslagen of een gevangenisstraf wegens aanklachten in verband met homoseksualiteit. Amnesty International roept de Houthi-autoriteiten op om af te zien van de geplande executies en te stoppen met het vervolgen van mensen op basis van hun (vermeende) seksualiteit.
Op 23 januari veroordeelde de strafrechtbank in Dhamar in het noorden van Jemen negen mensen tot de dood. Zeven werden veroordeeld tot dood door steniging, twee tot kruisiging. Drieëntwintig anderen kregen een gevangenisstraf van 6 tot 10 jaar. De aanklachten zijn onder meer ‘homoseksualiteit’ en ‘het verspreiden van immoraliteit’. Op 1 februari veroordeelde een rechtbank in het zuiden van Jemen dertien studenten tot de dood voor het ‘verspreiden van homoseksualiteit’. Drie anderen werden veroordeeld tot zweepslagen.
Angst zaaien
‘Dat deze mensen ter dood veroordeeld zijn vanwege beschuldiging van homoseksualiteit, en dat dit vonnis tot een gruwelijk publiekelijk spektakel wordt gemaakt, is zeer verontrustend. Dit is erop gericht om angst te zaaien onder de bevolking,’ aldus Grazia Careccia van Amnesty International. ‘De doodstraf is de ultieme onmenselijke en vernederende straf. Ongeacht de wijze van executie, is het gebruik ervan weerzinwekkend en moet dit onder alle omstandigheden worden veroordeeld. De Houthi-autoriteiten moeten deze doodvonnissen onmiddellijk vernietigen en alle aanklachten in verband met hun seksuele geaardheid, genderidentiteit of -expressie intrekken.’
Amnesty’s Crisis Evidence Lab analyseerde drie video’s. Op 24 en 25 januari verschenen deze video’s voor het eerst op sociale media. Ze laten zien hoe zeker twee individuen publiekelijk zweepslagen krijgen van iemand die een beveiligersuniform draagt. Er wordt verondersteld dat de video’s voor de huizen van de mannen zijn gemaakt, in de aanwezigheid van Houthi-autoriteiten.
‘Het publiekelijk uitdelen van zweepslagen is een wrede, onmenselijke straf die het internationale verbod op marteling schendt. Deze straf mag onder geen enkele omstandigheid worden uitgevoerd’, reageert Grazia Careccia. ‘Het is onacceptabel dat de door Houthi’s gecontroleerde rechterlijke macht doorgaat met het schenden van mensenrechten door zich te bemoeien met de privélevens van mensen en hen te vervolgen voor hun seksuele oriëntatie en genderidentiteit.’
Amnesty’s oproep
‘De autoriteiten moeten direct en zonder voorwaarden iedereen vrijlaten die alleen maar wordt vastgehouden vanwege seksuele oriëntatie of genderidentiteit. Alle vormen van geweld, intimidatie en discriminatie op basis van die gronden moeten stoppen.’
Amnesty International roept ook de internationaal erkende regering van Jemen op om intimiteiten tussen mensen van hetzelfde geslacht te decriminaliseren en alle vormen van discriminatie op basis van seksuele oriëntatie, genderidentiteit en -expressie uit te bannen.
Achtergrond
Voor alle partijen die betrokken zijn bij het conflict in Jemen zijn lhbti+’ers een doelwit. Ze worden slachtoffer van willekeurige arrestaties, bedreigingen, intimidaties en marteling, waaronder verkrachting en andere vormen van seksueel geweld. Amnesty International documenteerde de verhalen van zeventien mensen die dit in de periode van 2020 tot 2022 overkwam. De daders waren de Zuidelijke Overgangsraad (STC), de Houthi-autoriteiten én de internationaal erkende regering van Jemen (IRG).