Hongkong: politie moet zich verantwoorden over geweld
Amnesty International wil dat de autoriteiten van Hongkong een onafhankelijk onderzoek instellen naar het politiegeweld tijdens de protesten vorig jaar. In de briefing Missing truth, missing justice roept Amnesty de autoriteiten op een onafhankelijke onderzoekscommissie in het leven te roepen. Van de politie kan niet verwacht worden dat ze zichzelf kritisch onderzoekt.
Amnesty heeft gedurende de protesten een alarmerend patroon van politiegeweld vastgelegd. De politie gebruikte onnodig en buitensporig veel geweld, bijvoorbeeld door met rubberen kogels en beanbags te schieten. Dergelijke kogels dringen niet het lichaam binnen, maar geven het slachtoffer wel een enorme klap. Ook werd gebruikgemaakt van pepperspray, traangas en waterkannonen en werden demonstranten geslagen, ook al verzetten zij zich niet.
Oproep tot onderzoek politiegeweld genegeerd
‘Het is belangrijk dat de regering van Hongkong snel de gebeurtenissen tijdens de protesten onderzoekt en aanbevelingen doet om het politiegeweld tegen te gaan,’ zegt Nicholas Bequelin van Amnesty International. Ook de Hoge Commissaris voor Mensenrechten van de Verenigde Naties riep op een ‘effectief, snel, onafhankelijk en onpartijdig onderzoek’ uit te voeren.
Ondanks de oproepen weigert de regering van Hongkong een onderzoekscommissie in te stellen. Ze zegt dat de bestaande Independent Police Complaints Council (IPCC) voldoende is toegerust om beweringen van politiegeweld en ander misdragingen te onderzoeken.
De politie hoopt dat de demonstranten vanwege het coronavirus thuis zullen blijven. De demonstranten kunnen echter toch weer gaan protesteren. Dan kan de politie ook weer buitensporig geweld gebruiken om de protesten uiteen te slaan.
Bestaande onderzoekscommissie schiet te kort
In juli 2019 besloot de IPCC enkele openbare bijeenkomsten te onderzoeken die verband hielden met de protesten. Daartoe werden experts uitgenodigd, maar die stapten in december 2019 uit het onderzoek . Volgens hen ontbrak het de IPCC aan het vermogen om ‘te voldoen aan de normen die burgers van Hongkong verlangen van een politie-waakhond die opereert in een samenleving waar vrijheden en rechten hoog in het vaandel staan’.
Vertrouwen terugwinnen
Het vertrouwen van burgers in de regering en in de politie is pijlsnel gedaald. Het instellen van een onderzoekscommissie is een eerste vitale stap om het vertrouwen weer terug te winnen,’ zegt Bequelin. ‘Zo’n commissie, die beschikt over voldoende middelen en bevoegdheden, kan de oorzaken van de mensenrechtenschendingen aanpakken. Daarmee kan de geweldsspiraal worden doorbroken en kunnen nieuwe schendingen voorkomen worden.’