
Hongarije: Wet tegen Pride treedt in werking
In Hongarije trad op 15 april een nieuwe discriminerende wet in werking. Op basis van deze wet kunnen Pride-evenementen verboden worden. Amnesty International roept de autoriteiten op ervoor te zorgen dat mensen veilig kunnen deelnemen aan de Pride.
“De recente anti-Pride-wet is de nieuwste maatregel die lhbtqia+’ers stigmatiseert en tot doelwit maakt. De wet probeert de hard bevochten rechten van lhbtqia+’ers weg te nemen. Er wordt verwacht dat veel mensen vreedzaam de straat op gaan tijdens de Budapest Pride, en deze mensen moeten veilig kunnen deelnemen aan de Pride.”
30 jaar Budapest Pride
De Budapest Pride bestaat bijna 30 jaar. Amnesty International roept in aanloop naar deze verjaardag de politie van Budapest op ervoor te zorgen dat mensen veilig kunnen deelnemen aan de pride, zonder intimidatie of geweld. Ook moedigt Amnesty International mensen wereldwijd aan om hun steun en solidariteit te tonen met lhbtqia+-mensen en hun bondgenoten in Hongarije.
“De afgelopen 30 jaar hebben mensen in Hongarije door de straten van Budapest gelopen om Pride te vieren, en gelijkheid en waardigheid voor lhbtqia+’ers te eisen. In juni vindt de Budapest Pride plaats, en wij zullen meelopen met iedereen die zich verzet tegen discriminatie en het terugdringen van de vrijheid van meningsuiting en vreedzame vergadering”, zegt Dávid Vig, directeur van Amnesty International Hongarije.
Gezichtsherkenning en celstraf
Volgens de nieuwe anti-Pride wet, die in maart in een versnelde procedure zonder overleg door het parlement werd gejaagd, is het “verboden om een bijeenkomst te houden die in strijd is” met de wetgeving uit 2021. Deze wet verbiedt het “uitbeelden en promoten” van homoseksualiteit en verschillende genderidentiteiten aan personen onder de 18 jaar. Volgens de wet mogen de autoriteiten gezichtsherkenningstechnologie gebruiken om deelnemers te identificeren en om degenen die deelnemen aan een verboden bijeenkomst een boete te geven. Volgens het wetboek van strafrecht riskeren organisatoren van een verboden bijeenkomst strafrechtelijke vervolging en een gevangenisstraf van een jaar.
De nieuwe wet geeft de politie ook meer opties om een aangemelde bijeenkomst te beëindigen. Dit kan leiden tot onrust, spanningen en mogelijke geweldsescalaties. Amnesty International roept de politie op om het demonstratierecht te respecteren, te beschermen en te faciliteren, in overeenkomst met hun verplichtingen onder internationaal recht.
Inperking rechten lhbtqia+’ers
De nieuwe wet werd mogelijk door de aanname van een amendement door het Hongaarse parlement en biedt een grondwettelijke basis voor het ontkennen van de genderidentiteit van mensen in Hongarije. Ook stelt het de autoriteiten in staat om rechten in te perken, in het bijzonder die van LHBTI’ers, onder het mom van de bescherming van kinderen.
“Het is van groot belang dat de Hongaarse autoriteiten geen onnodige beperkingen of een preventief verbod opleggen aan de Budapest Pride. De Pridemars moet ongehinderd doorgaan en de politie, die de operationele verantwoordelijkheid heeft, moet reageren in overeenstemming met mensenrechten,” zegt Catrinel Motoc van Amnesty International.
“We nodigen mensen die wereldwijd Pride vieren uit om onze campagne te steunen. Hierin vragen we de Hongaarse autoriteiten om #LetPrideMarch, en om een einde te maken aan wetten die zijn gebaseerd op schadelijke stereotypen, discriminatie, homofobie en transfobie. Demonstreren is een mensenrecht en we moeten de dappere demonstranten van de Budapest Pride steunen.”
Achtergrond
De Budapest Pride staat gepland voor 28 juni en de campagne #LetPrideMarch gaat vandaag van start.
De nieuwe anti-Pride-wet wijzigt bestaande wetten, waardoor het een misdrijf wordt om bijeenkomsten te organiseren, en het een kleine overtreding wordt om bijeenkomsten bij te wonen die in strijd zijn met de Hongaarse propagandawet, die het “uitbeelden of promoten” van homoseksualiteit en verschillende genderidentiteiten aan personen onder de 18 jaar verbiedt. Mensen die een Pride bijwonen die verboden is, kunnen een boete krijgen tot 200.000 HUF (500 euro).
De wetgeving heeft in Hongarije tot demonstraties geleid die al meer dan een maand duren.