Demonstratie in de Hongaarse hoofdstad Boedapest tegen het anti-immigratiebeleid van premier Orbán
© Amnesty International

Hongarije: draconische wet zet ngo’s buitenspel

Woensdag 20 juni 2018 stemde het parlement in Hongarije in met een uitgebreid pakket aan anti-migratiemaatregelen. Hongaren die zich inzetten voor asielzoekers of migranten die proberen een verblijfsvergunning te krijgen, plegen een strafbaar feit en kunnen een jaar gevangenisstraf krijgen.

Met het zogenoemde Soros-pakket – genoemd naar de Amerikaanse filantroop George Soros – wordt de legale hulp aan asielzoekers en migranten gecriminaliseerd. Zelfs het geven van voedsel of geld aan migranten of het maken of uitdelen van folders die de vluchtelingeproblematiek belichten, is verboden.

In totaal zijn negen wetten aangepast, onder meer met als doel migratie tegen te gaan. De aanpassingen zijn vaag geformuleerd waardoor een breed scala aan activiteiten bestraft kan worden. Wie ‘regelmatig’ betrokken bij het ‘faciliteren van illegale migratie’ kan een jaar gevangenisstraf krijgen. Ook kan een gebiedsverbod worden opgelegd voor een zone van 8 kilometer aan de Hongaars-Servische grens.

Soros-pakket in strijd met internationaal recht

De wetswijzigingen zijn in strijd met internationaal recht en wetgeving van de Europese Unie. Hongarije schendt met de nieuwe wetten onder meer het recht om asiel te zoeken, het recht om zich vrij te verplaatsen, het recht op vergadering en op vereniging en het recht om niet gediscrimineerd te worden.

Grondwet aangepast om vluchtelingen tegen te houden

Met een amendement op de grondwet is nu ook vastgelegd dat Hongarije niet langer ‘vreemde volkeren’ hoeft op te nemen teneinde de ‘christelijke cultuur’ van Hongarije te beschermen. Dit zal betekenen dat de Hongaarse autoriteiten zich aan de verplichting blijven onttrekken om 1.300 vluchtelingen over te nemen van Griekenland. In 2015 hadden de EU-lidstaten besloten tot een verplichte spreiding van asielzoekers.

Mensen die uit een veilig derde land komen, mogen nu geen asiel meer aanvragen. De meesten die de grens met Servië wilden oversteken, werden overigens al geregeld teruggestuurd.

Amnesty Hongarije mogelijk doelwit

De Hongaarse Amnesty-afdeling kan met de wetswijziging ook onder vuur komen te liggen, aangezien zij ook campagne voert voor vluchtelingen en migranten en mensenrechteneducatie verzorgt waarbij ook de rechten van mensen op de vlucht aan de orde komen. Amnesty Hongarije werd al eerder zwartgemaakt door István Hollik, de woordvoerder van Orbáns Fidesz-partij. Hij bevestigde twee borden op de deur van het Amnesty-kantoor. Op een stond dat de organisatie illegale migratie faciliteert, op het andere bord stond dat Amnesty geassocieerd wordt met terroristische activiteiten.

Meer over dit onderwerp