Netanyahu bezoekt Orbán
© REUTERS/Bernadett Szabo

Hongarije blijft ondanks terugtrekking uit ICC verplicht om Netanyahu te arresteren

Benjamin Netanyahu bezocht op 3 april de Hongaarse president Orbán. Hongarije arresteerde de Israëlische premier niet, terwijl het Internationaal Strafhof (ICC) in november 2024 al een arrestatiebevel tegen hem uitvaardigde. Hongarije verklaarde zich terug te trekken uit het ICC.

Het ICC beschuldigt Benjamin Netanyahu van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid tegen Palestijnen. “Premier Orbán herbergt een gezochte ICC-voortvluchtige” zegt Agnès Callamard, de secretaris-generaal van Amnesty International. “Door Netanyahu te verwelkomen, geeft Hongarije in feite goedkeuring aan Israëls genocide, aan de fysieke vernietiging van het Palestijnse volk in Gaza of een deel daarvan.”

Terugtrekking ICC pas na een jaar in werking

Een land mag zich terugtrekken uit het Internationaal Strafhof. Dit staat in Artikel 127 van het Statuut van Rome. Maar zo’n terugtrekking gaat pas een jaar nadat de kennisgeving is ontvangen in. De terugtrekking van Hongarije heeft dus geen invloed op de huidige wettelijke verplichtingen die voor alle ICC-lidstaten gelden. Alle ICC-lidstaten zijn verplicht om iedereen tegen wie het ICC een arrestatiebevel uitvaardigt te arresteren en volledige medewerking te geven aan lopende onderzoeken.

“De vermeende terugtrekking van Hongarije uit het ICC is een schaamteloze en vergeefse poging om internationale gerechtigheid te ontlopen en het werk van het ICC te dwarsbomen” zegt Callamard. “Deze cynische aankondiging verandert niets aan het feit dat Hongarije nog steeds een fundamentele verplichting heeft om Benjamin Netanyahu te arresteren en uit te leveren aan het ICC. Een eventuele terugtrekking zou pas over een jaar in werking treden en mag niet afleiden van de internationale wettelijke verplichtingen van Hongarije.”

Een directe aanval van Hongarije

Leiders van landen die partij zijn bij het ICC zijn verplicht alle niet-essentiële contacten met ICC-voortvluchtigen zoals Netanyahu te verbreken. Alle EU-staten hebben toegezegd dergelijke niet-essentiële contacten te vermijden. “De EU-instellingen en de lidstaten moeten ondubbelzinnig zijn over wat dit bezoek is: een directe aanval van Hongarije om het ICC en zijn werk te ondermijnen en om de Europese Unie te verzwakken. Het is bovendien een belediging voor alle slachtoffers die op zoek zijn naar gerechtigheid” reageert Callamard.

Oproep Amnesty International

“De Europese Unie en alle lidstaten van het ICC moeten Hongarije dringend oproepen om Netanyahu te arresteren en uit te leveren. Ze moeten zich volledig inzetten om het Hof te verdedigen tegen de verraderlijke bedreigingen voor de internationale rechtspraak die een dergelijk bezoek inhoudt. Dit morele bankroet moet een halt worden toegeroepen voordat het de internationale, op regels gebaseerde orde nog meer schade toebrengt. Netanyahu’s schandelijke reis naar Hongarije mag geen straffeloosheidstournee worden naar andere ICC-lidstaten.”

Achtergrond

Israël heeft meer dan 50.140 Palestijnen gedood, onder wie meer dan 15.600 kinderen, en bijna 114.000 mensen zijn gewond geraakt. Israël heeft 1,9 miljoen Palestijnen in Gaza met geweld op de vlucht gejaagd. De hele bevolking worstelt al meer dan een maand met een toename van ziektes en hongersnood als gevolg van Israëls onwettige belegering. Broodnodige humanitaire hulp naar Gaza wordt nu volledig geblokkeerd. Eergisteren nog kondigde premier Netanyahu aan dat hij grondgebied zou “innemen” om Gaza te “verdelen”.