Leden van de Legislative Council in Hong Kong houden een kopie vast van de Nationale Veiligheidswet, maart 2024.
© NurPhoto/Getty Images

Hong Kong: massaveroordeling van kritische stemmen onder veiligheidswet

In Hong Kong wordt de recente Nationale Veiligheidswet ingezet om critici de mond te snoeren en gevangen te zetten. Zo werden 45 oppositieleden veroordeeld en staat een nieuwe zitting gepland in de rechtszaak tegen Jimmy Lai. 

In de grootste rechtszaak op basis van de veiligheidswet, werden aanvankelijk 47 oppositieleden aangeklaagd voor ‘het samenzweren om ondermijning te plegen’. De aanklachten hadden te maken met zelf georganiseerde voorverkiezingen, die door de autoriteiten van Hong Kong als illegaal werden bestempeld en als mogelijke overtredingen van de Nationale Veiligheidswet. 

45 Oppositieleden zijn nu veroordeeld tot gevangenisstraffen tot 10 jaar, voor ‘samenzwering om het staatsgezag omver te werpen’. Amnesty International is van mening dat geen van de nu veroordeelde mensen in deze politiek gemotiveerde zaak ook maar een dag in de gevangenis moet doorbrengen. Deze celstraffen zijn duidelijk bedoeld om tegenstanders van de regering van Hong Kong te straffen en mensen die hen steunen te intimideren.  

Deze harde straffen zijn een goed voorbeeld van de slechte staat van de rechtstaat in Hong Kong. De 45 mensen hebben geen internationaal erkend misdrijf begaan, maar zijn slechts veroordeeld voor het uitoefenen van hun mensenrechten.  

Amnesty International roept op hen onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten.  

Nationale Veiligheidswet 

De mensenrechtensituatie in Hong Kong is sinds 2020 dramatisch verslechterd. Toen werden bijna 300 mensen gearresteerd voor overtredingen van de Nationale Veiligheidswet (National Security Law), of een ‘opruiingswet’ uit de koloniale tijd. Dit jaar werd de zogenaamde Artikel 23-wet geïntroduceerd, die nog meer bijdraagt aan onderdrukking en het tot stilzwijgen brengen van kritische stemmen in de stad.  

Rechtszaak tegen Jimmy Lai 

Op woensdag 20 november wordt de rechtszaak hervat tegen Jimmy Lai, activist voor democratie en oprichter van de inmiddels opgeheven krant de Apple Daily. 

De zaak tegen hem begon na veel vertragingen in december 2023. Lai werd in december 2020 aangeklaagd onder de door China opgelegde Nationale Veiligheidswet voor ‘het samenzweren om een complot te smeden met buitenlandse landen of externe elementen’ en ‘het smeden van een complot met buitenlandse landen of externe elementen’. Sinds 31 december 2020 zit hij opgesloten in voorarrest.  

Volgens de autoriteiten hangen de aanklachten samen met de publicatie van artikelen in de Apple Daily die buitenlandse landen opriepen om sancties in te stellen. Daarnaast had Lai ontmoetingen met politici uit de Verenigde Staten, gaf hij interviews aan buitenlandse media en werden zijn berichten op X genoemd. 

Lai, die nu 76 jaar is en een Brits staatsburger is, mocht in 2021 niet op borgtocht vrijkomen, mocht niet zelf een advocaat kiezen en kan een levenslange gevangenisstraf krijgen. Hij werd eerder al veroordeeld voor andere aanklachten. In oktober benoemde Amnesty International Jimmy Lai, samen met mensenrechtenadvocaten Chow Hang-tung en Ding Jiaxi, tot gewetensgevangene.  

Het jarenlange voorarrest van Jai omdat zijn krant kritische artikelen publiceerde over de regering, laat zien dat de autoriteiten van Hong Kong weinig respect hebben voor de mensenrechten. 

De wrede vervolging van Jimmy Lai is slechts gebaseerd op zijn gebruik van het recht op vrije meningsuiting en zijn inzet voor persvrijheid. Amnesty International roept de autoriteiten van Hong Kong op om hem onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten en alle aanklachten tegen hem in te trekken. 

Meer over dit onderwerp