Bangladesh: digitale veiligheidswet is aanval op vrijheid van meningsuiting
De nieuwe digitale veiligheidswet die Bangladesh invoert vormt een nóg grotere bedreiging van de vrijheid van meningsuiting dan de wet die zij vervangt. De wet kan gebruikt worden om journalisten en gebruikers van sociale media te intimideren en gevangen te zetten, om kritiek te smoren en om ingrijpende vormen van surveillance toe te passen.
De digitale veiligheidswet criminaliseert vele vormen van vrije meningsuiting en legt zware boetes en gevangenisstraffen op voor legitieme uitingen van andere meningen. De wet voldoet niet aan internationale standaarden en moet onmiddellijk worden aangepast.
De afgelopen zes jaar pakte de regering van Bangladesh onder de oude informatietechnologiewet meer dan duizend mensen op.
Vaag en repressief
De nieuwe wet is op veel terreinen vaag. Op ‘propaganda’ of ‘campagnevoeren’ tegen de ‘geest van de bevrijdingsoorlog’, ‘vader van de staat’, het ‘volkslied’ of de ‘nationale vlag’ staan een levenslange gevangenisstraf en een forse geldboete. Ook biedt de wet speciale bescherming aan de staat, waardoor ze gebruikt kan worden om legitieme politieke uitspraken te verbieden of bestraffen. Publicatie of uitzending van ‘informatie die religieuze waarden of gevoelens schaadt’ is volgens de wet een misdrijf.
Lees meer over de wet in de Amnesty-briefing Muzzling Dissent Online