Het gruwelijke aanvalspatroon van Assads luchtmacht
De Syrische luchtaanvallen op een drukke markt nabij Damascus, waarbij meer dan honderd mensen omkwamen en meer dan vijfhonderd gewond raakten, waren verschrikkelijk en verwoestend, maar zijn allang niet meer verrassend.
Door Neil Sammonds, Syrië-onderzoeker voor Amnesty International @neilsai
De bombardementen op de Sahat al-Ghanem markt in Douma zijn de laatsten in een lange reeks door het Assad-regime uitgevoerde aanvallen.
Keer op keer voeren straaljagers van Russische makelij gerichte aanvallen uit op drukke en openbare plekken en gebieden waar de oppositie het voor het zeggen heeft. De bommen worden losgelaten boven markten of in de buurt van moskeeën na het gebed. Daarmee lijkt het Assad-regime vastbesloten om maximale schade aan te richten en zoveel mogelijk burgers te doden.
Oorlogsmisdaden
Afgelopen week, op woensdag 13 augustus, bracht Amnesty een rapport uit waarin melding wordt gemaakt van ten minste zestig luchtaanvallen van het Syrische leger op Oost-Ghouta. Daarbij kwamen tussen januari en juni van dit jaar zo’n vijfhonderd burgers om. Zonder militaire doelen in de buurt lijken de aanvallen direct gericht op burgers. Of dat neerkomt op oorlogsmisdaden? Absoluut.
Op de dag dat het rapport uitkwam, bombardeerde een toestel van het regime dezelfde markt in Douma. Evenals de markten in de naburige steden Hamouriya, Kafr Batna en Saqba. Er waren tientallen gewonden. Deze gebieden zijn in handen van gewapende groepen die tegen Assad vechten.
Aanvalspatroon
Het aanvalspatroon herhaalt zich. Het patroon dat duidt op het bewust terroriseren van de lokale bevolking. Assad lijkt het leven zo pijnlijk mogelijk te willen maken voor iedereen die in deze gebieden woont en leeft.
Ernstige tekorten
De lokale medische faciliteiten zijn volledig overbelast door het grootschalige geweld. Een ervaren dokter vertelde Amnesty dat ze een nijpend tekort hebben aan intensive care-benodigdheden zoals bloedzakken, vloeistoffen, antibiotica, verdovingsmiddelen en personeel. ‘De meeste operaties worden uitgevoerd door studenten’, zei hij.
Eén lokale mensenrechtenactivist die ik al meer dan tien jaar ken en vertrouw, vertelde me dat het sturen van een ambulance om gewonden te vervoeren naar welk krakkemikkig ziekenhuis dan ook, meer brandstof kost dan het gemiddelde Syrische maandsalaris.
Douma en Oost-Ghouta zijn al meerdere jaren belegerd door zowel troepen van het regime als strijders van de oppositie. Het resultaat: ernstige tekorten van basisbehoeften en medicijnen. Als gevolg hiervan zijn al meer dan tweehonderd mensen overleden. Het gebruik van honger als wapen is ook een oorlogsmisdaad.
Hoeveel massagraven worden nog gevuld?
Maar ondanks het enorme lijden en het verschrikkelijke bloedvergieten, is de internationale gemeenschap nog steeds verlamd door de Veiligheidsraad en elders. Hoeveel keer moeten de massagraven in Douma nog gevuld worden met burgers voordat de wereld overgaat tot zinvolle actie?
Het is de hoogste tijd dat de situatie in Syrië wordt voorgelegd aan de aanklagers van het Internationaal Strafhof. Bovendien moeten alle staten hun universele rechtsmacht gebruiken om iedereen die zich op hun grondgebied bevindt en wordt verdacht van oorlogsmisdaden of andere ernstige misstanden in het conflict Syrië op te pakken. Rusland en Iran moeten stoppen met het aanwakkeren van de wreedheden van het regime en hun invloed aanwenden om de gewapende groepen die in Syrië vechten in toom te houden.