Help ons bewijs mensenrechtenschendingen Darfur te verzamelen!
Vandaag lanceert Amnesty International een revolutionair nieuw project en vraagt jóu voor eerst om echt bij te dragen aan belangrijk onderzoek: bewijs verzamelen voor mensenrechtenschendingen door het analyseren van satellietbeelden.
Decode Darfur is een ambitieus project: iedereen met internettoegang kan helpen om ernstige mensenrechtenschendingen aan het licht te brengen. Amnesty International heeft informatie over mogelijke schendingen in een groot gebied in Darfur, Sudan. Het analyseren van deze gegevens kost veel tijd. Daarom roept Amnesty nu jóuw hulp in.
Darfur is een regio tien keer zo groot als Nederland. En is al 13 jaar het toneel van een bloedig conflict. Amnesty-onderzoekers interviewden slachtoffers en ooggetuigen in het gebied, en gebruikten daarnaast moderne technologie zoals satellietbeelden en geo-locaties. Dit vormde bewijs voor de schendingen die het Sudanese leger tegen burgers beging. Het onderzoek van Amnesty in het Jebel Marra-gebied in Darfur was niet makkelijk: journalisten en onderzoekers hebben geen toegang tot het afgelegen gebied.
Jouw scherpe ogen nodig voor analyseren satellietbeelden
Amnesty-onderzoekers mogen Darfur niet in om bewijs te verzamelen, maar kunnen wel satellietbeelden aanschaffen. Deze beelden kunnen worden vergeleken om veranderingen in het landschap te bepalen. En dat is precies hoe jij ons kan helpen: door het bekijken en vergelijken van satellietbeelden. In de eerste zes weken van het project Decode Darfur brengen deelnemers dorpen in kaart die in het afgelegen en dorre gebied van Jebel Marra in Sudan risico lopen aangevallen te worden. In de tweede fase worden voor- en na-beelden van de dorpen vergeleken om aan te tonen welke dorpen zijn vernietigd.
De uitkomsten van deze analyses vormen – samen met verhalen van ooggetuigen en slachtoffers – onderdeel van bewijsmateriaal van schendingen in deze regio. Hoe meer mensen helpen, hoe meer satellietfoto’s er bekeken kunnen worden. En hoe meer schendingen er aan het licht gebracht kunnen worden.
Ga aan de slag als Amnesty-onderzoeker
Iedereen met een laptop/iPad/mobiele telefoon kan helpen. Na een online training van een paar minuten kunnen geïnteresseerden meteen aan de slag. Thuis, in de kroeg, op school, in het park. De ogen van het publiek kunnen mensen redden.
Achtergrond conflict Darfur
In januari 2016 begon het Sudanese leger een militair offensief in Jebel Marra, tegen het Sudanese Vrijheidsleger (Sudan Liberation Army/Abdul Wahid, SLA/AW). Het Sudanese leger beschuldigt het SLA ervan militaire konvooien en burgers aan te vallen. In de acht maanden sinds het begin van dit offensief hebben de overheidstroepen opzettelijk burgers aangevallen. Met behulp van satellietbeelden toonde Amnesty aan dat 171 dorpen werden vernietigd of aangevallen. Hierbij werden burgers gebombardeerd, gedood, ontvoerd en werden vrouwen verkracht. Dit zijn dezelfde oorlogsmisdaden die in 2004 in Darfur plaatsvonden, toen de wereld wakker werd voor de mensenrechtenschendingen in deze regio. Het enige dat sindsdien is veranderd, is dat de wereld niet meer toekijkt.
Meer informatie in ons recente rapport over Sudan en dit nieuwsbericht.
Amnesty’s onderzoek in dit gebied in Sudan wordt mede mogelijk gemaakt door steun van de deelnemers van de Nationale Postcodeloterij.