Helft verzekeraars doet niets voor eerlijke toegang tot medicijnen
De helft van de 10 grootste verzekeraars in Nederland doet niets om de toegang van armen tot geneesmiddelen te bevorderen. Alle tien verzekeraars investeren wel voor in totaal € 29,7 miljard in twintig grote farmaceutische bedrijven die hierin het verschil kunnen maken, aldus een nieuw rapport van de Eerlijke Verzekeringswijzer.
Vijf verzekeraars, Aegon, Allianz, ASR, Generali en Legal & General hebben op geen enkele wijze aangetoond dat zij farmaceuten aanspreken op het belang van verbeterde toegang tot medicijnen én hebben geen formele toezegging gedaan om hun beleggingspraktijk ten aanzien van de toegang tot medicijnen voor arme bevolkingsgroepen te verbeteren.
Achmea, ING en SNS Reaal hebben aan de Eerlijke Verzekeringswijzer toegezegd om hun beleggingspraktijk ten aanzien van toegang tot geneesmiddelen in het komende jaar te verbeteren. Dat blijkt uit het tweede praktijkonderzoek van de Eerlijke Verzekeringswijzer.
‘Het recht op noodzakelijke medicijnen is vastgelegd in internationaal recht, maar voor een derde van de wereldbevolking is dat recht niet vanzelfsprekend’, aldus Peter Ras van de Eerlijke Verzekeringswijzer.
Geen enkele verzekeraar blijkt bij voorkeur te investeren in farmaceutische bedrijven die goed scoren op de Access to Medicines Index. Achmea kondigde tijdens dit onderzoek wel aan dat zij het Access to Medicines Investor Statement zal ondertekenen. APG, Delta Lloyd en SNS Reaal deden dit al. Achmea en SNS Reaal hebben aangetoond dat zij farmaceuten hebben aangesproken op het belang van betere toegang tot medicijnen.
‘Uit dit praktijkonderzoek blijkt dat verzekeraars nog veel kunnen verbeteren in de toepassing van hun mensenrechtenbeleid in hun beleggingen’, zo stelt Ras. ‘Hoeveel een verzekeraar belegt in een farmaceut blijkt vooral af te hangen van de beurswaarde van een bedrijf en niet zozeer of dit bedrijf zich ook aan VN-richtlijnen houdt om de armsten te helpen. Enkele verzekeraars laten zien dat ze wel stappen zetten om toegang tot medicijnen te bevorderen; laten de andere verzekeraars daar een voorbeeld aan nemen.’
- Kijk op eerlijkeverzekeringswijzer.nl en lees hoe jouw verzekeraar scoort op diverse duurzaamheidsthema’s en spreek ze aan op hun beleid.
- Lees het nieuwe rapport van de Eerlijke Verzekeringswijzer