Haiti: Gedwongen huisuitzettingen verergeren situatie van slachtoffers aardbeving

De Haïtiaanse autoriteiten ontruimen steeds meer vluchtelingenkampen, zo blijkt uit een nieuw Amnesty-rapport. Deze kampen werden drie jaar geleden opgezet om de honderdduizenden daklozen op te vangen na de zware aardbeving van januari 2010.

‘Om 10 uur ’s ochtends vielen de politie en een groep mannen gewapend met kapmessen ons kamp binnen.’

            Getuigenis van een voormalig bewoner van Camp Fanm Koperatif

Duizend families op straat in 2013

Terwijl het aantal gedwongen huisuitzettingen in Haïti vorig jaar afnam, werden in het eerste kwartaal van dit jaar bijna duizend families uit vluchtelingenkampen gezet. Deze gedwongen huisuitzettingen komen bovenop de zeker 60.000 mensen die tussen juli 2010 en eind 2012 gedwongen werden hun vluchtelingen kamp te verlaten. De meeste ontruimingen werden uitgevoerd of goedgekeurd door de autoriteiten.

De verdreven families zijn niet alleen hun onderkomen kwijt, maar hebben vaak ook hun laatste bezittingen bij de ontruimingen verloren. Volgens de Internationale Organisatie voor Migratie lopen momenteel nog eens 80.000 mensen het risico uitgezet te worden.

Erbarmelijk leefomstandigheden

De leefomstandigheden in de geïmproviseerde vluchtelingenkampen zijn erbarmelijk – met een ernstige gebrek aan toegang tot water, sanitaire voorzieningen en afvalverwerking, waardoor het risico op verspreiding van besmettelijke ziektes groot is.

Amnesty International doet een dringend beroep op de autoriteiten en de internationale gemeenschap om snel werk te maken van betere huisvesting in het land. En zij eist dat de autoriteiten stoppen met gedwongen ontruimingen van de bestaande kampen.

Lees het Amnesty-rapport ‘Nowhere to go’:Forced evictions in Haiti’s camps for displaced people.