Guantánamo 20 jaar later: nog steeds ernstige mensenrechtenschendingen door VS
In de militaire gevangenis in Guantánamo Bay vinden nog steeds ernstige mensenrechtenschendingen door de Amerikaanse regering plaats. Op 11 januari 2022 is het 20 jaar geleden dat deze gevangenis openging.
‘President Biden moet zijn belofte nakomen om Guantánamo voor eens en voor altijd te sluiten. Hoe langer de gevangenis in gebruik blijft, hoe langer deze de geloofwaardigheid van de VS op het gebied van mensenrechten wereldwijd blijft ondermijnen’, zegt Daphne Eviatar van Amnesty USA.
Nog 39 gevangenen
De militaire gevangenis bevindt zich in zuiden van Cuba op de Amerikaanse marinebasis Guantánamo Bay en werd geopend na de aanslagen op de Twin Towers in New York op 11 september 2001. Er worden nog steeds 39 mannen vastgehouden. Geen van de mannen heeft een eerlijk proces gekregen en ze worden nog steeds voor onbepaalde tijd vastgehouden wat in strijd is met het recht op een eerlijk proces en andere internationaal erkende mensenrechten.
President Biden moet woord houden
Toen voormalig president Trump aantrad, tekende hij een bevel om de militaire gevangenis in Guantánamo Bay open te houden. De huidige president Biden heeft echter gezegd Guantánamo te willen sluiten.
Bij de publicatie van het rapport ‘Right the Wrong’ riep Amnesty International begin 2021 president Biden op om de gevangenis in Guantánamo zo snel mogelijk te sluiten. Het rapport beschrijft een groot aantal mensenrechtenschendingen die zijn begaan tegen de gevangenen in het kamp. Slachtoffers van marteling worden er voor onbepaalde tijd vastgehouden zonder medische zorg. Veelal ontbreekt toegang tot een rechter. Als dat er wel is, ontbreekt eerlijke berechting. Zelfs de gevangenen die al jaren naar huis mogen, zitten nog altijd vast.
Amnesty’s oproep
Amnesty vindt dat Guantánamo onmiddellijk gesloten moet worden. De gevangenen moeten worden berecht door een federale rechter in een eerlijk proces waarbij niet de doodstraf kan worden opgelegd, of ze moeten worden vrijgelaten als er geen geloofwaardig bewijs tegen hen is.