Grote verschillen in maatschappelijk beleid verzekeraars
De verschillen in de kwaliteit van het maatschappelijk beleid van de tien grootste levensverzekeraars in Nederland zijn opvallend groot. Dit blijkt uit een rapport van de Eerlijke Verzekeringswijzer dat vandaag verschijnt.
Op het gebied van duurzame beleggingen scoren Achmea, ASR en Vivat het hoogst, maar ook APG (Loyalis) en Allianz hebben in het afgelopen jaar veel verbeteringen doorgevoerd. Het beleid van Delta Lloyd is licht verbeterd, terwijl NN Group een stuk minder goed scoort dan vorig jaar. Aegon, Generali en Legal & General scoren onverminderd slecht.
De Eerlijke Verzekeringswijzer, een initiatief van Amnesty International, Dierenbescherming, FNV, Milieudefensie, Oxfam Novib en PAX, onderzoekt jaarlijks het verantwoord beleggingsbeleid van tien verzekeraars aan de hand van 21 thema’s en sectoren, zoals wapens, klimaatverandering, olie en gas, bosbouw, mensenrechten, corruptie en dierenwelzijn.
Verbeterd investeringsbeleid bij Achmea, Allianz, APG, ASR en Vivat
Achmea, Allianz, APG, ASR en Vivat verbeterden hun beleid op ten minste 7 van de 21 onderwerpen. Zo hanteren Achmea en Vivat voortaan het uitgangspunt dat bedrijven waarin zij beleggen geen nieuwe activiteiten starten in gebieden waar waterschaarste heerst en waar deze activiteiten zouden wedijveren met de behoeften van lokale gemeenschappen, en vindt Allianz boren in het Noordpoolgebied onacceptabel.
Allianz intensiveerde de dialoog met de Eerlijke Verzekeringswijzer en laat voor het eerst een groot aantal verbeteringen zien. ‘We zijn erg blij dat Allianz, één van de grootste spelers op de kapitaalmarkt, in beweging is gekomen’, zegt Titus Bolten, projectleider van de Eerlijke Verzekeringswijzer. ‘Natuurlijk zijn de meeste beleidsscores van Allianz nog erg laag, want ze komen van ver, maar dit is een uitstekend begin en we moedigen Allianz aan om deze lijn door te trekken.”
Aegon, Delta Lloyd, Generali, Legal & General en NN Group vrijwel inactief
De inspanningen van Aegon, Delta Lloyd, Generali, Legal & General en NN Group bleven ver achter bij die van de andere verzekeraars. Alleen Delta Lloyd voerde verbeteringen door die tot twee hogere scores leidden: voor het beleid op bonussen en het beleid op elektriciteitsproductie.
NN Group haalde weliswaar drie hogere scores dan vorig jaar, waaronder die voor het mensenrechtenbeleid en voor transparantie, maar hier stonden elf lagere scores tegenover. Dit heeft te maken met de afsplitsing van NN Group van ING. Het beleggingsbeleid van Aegon, Generali en Legal & General is over de hele linie slecht te noemen.
Lees het volledige rapport.
Kijk hoe jouw verzekeraar scoort. Ben je tevreden? Stuur een compliment! Ontevreden? Stuur een klacht!