Gratie voor Nigeriaanse ter dood veroordeelde Moses Akatugba
Een paar dagen nadat duizenden mensen via Facebook en Twitter in actie kwamen voor de terdoodveroordeelde Moses Akatugba, verleende gouverneur Emmanuel Uduaghan hem op 28 mei gratie. Op 10 december 2014 kwamen duizenden mensen in Nederland ook al voor Moses in actie tijdens de Schrijfmarathon. Hij zou binnen een paar dagen op vrije voeten moeten komen.
In 2005 werd de toen 16-jarige scholier Moses gearresteerd op verdenking van het stelen van telefoons. Hij zou daarbij door de Nigeriaanse politie in zijn hand zijn geschoten en geslagen. Ook zou hij later gemarteld zijn: hij werd geslagen en urenlang opgehangen tijdens ondervragingen. Zijn nagels zouden zijn uitgetrokken om hem te dwingen een ‘bekentenis’ te ondertekenen. Deze bekentenis was de enige basis voor zijn ter dood veroordeling.
In februari 2014 zei Moses hierover: ‘De pijn van marteling is ondraaglijk. Ik had nooit gedacht vandaag de dag nog in leven te zijn. De pijn die ik ervoer toen de agenten mij martelden was niet voor te stellen.’
Ik was zielsgelukkig toen ik op 28 mei om 4 uur ’s middags hoorde dat ik zou worden vrijgelaten.
Acties
Amnesty voert al jarenlang actie tegen de doodstraf van Moses en voor zijn vrijlating. Tienduizenden mensen van over de hele wereld ondertekenden petities en schreven brieven naar de Nigeriaanse autoriteiten. Emmanuel Uduaghan, de gouverneur van de Nigeriaanse Delta Staat, publiceerde in oktober 2014 zelfs een video, als antwoord op de honderden berichten op Facebook die hij had ontvangen van Amnesty-aanhangers.
‘Ik hou van jullie allemaal’
Moses is erg onder de indruk van alle steun die hij ontving en schreef daarover in een brief:
‘Ik ken deze actievoerders niet, ik heb hen nooit ontmoet, maar toen ik om hulp schreeuwde, kwamen ze massaal in actie om mij te redden. Ik wist niet dat mensen nog zo’n grote liefde hadden voor hun medemens. Ik heb voor hen gebeden en beloof me te gaan inzetten voor slachtoffers van marteling en terdoodveroordeelden als ik vrij ben.’ ‘Toen ik hoorde wat er allemaal voor me is gedaan door Amnesty International, was ik de gelukkigste man op aarde. Ik hou van jullie allemaal.’