Google moet niet buigen voor Chinese censuur (update)
Op dinsdag 27 november voerde Amnesty International overal ter wereld actie bij kantoren van Google, onder meer bij het Nederlandse kantoor op de Amsterdamse Zuidas. Amnesty roept Google op om onmiddellijk te stoppen met de ontwikkeling van een zoek-app voor de Chinese markt, waarmee zoeken naar termen als ‘mensenrechten’ onmogelijk is.
Update: Google-medewerkers betuigen steun aan Amnesty’s oproep
Op 28 november publiceerden Google-medewerkers een open brief waarin ze hun steun betuigden aan de Amnesty-actie #Drop Dragonfly. Dargonfly is de voorlopige naam van een zoek-app voor de Chinese markt die bepaalde zoektermen blokkeert.
In de brief staat onder meer: ‘Wij zijn Google-medewerkers en we ondersteunen Amnesty International’s oproep aan Google om het project ‘Dragonfly’ stop te zetten. (…) Velen van ons zijn bij Google gaan werken waarbij we de waarden van het bedrijf onderschrijven, ook het eerdere standpunt wat betreft de Chinese censuur en surveillance en er vanuit gaande dat Google waarden belangrijk vindt dan het maken van winst. Na een jaar van teleurstellingen, waaronder Project Maven, Dragonfly en Google’s steun voor misbruikers, geloven we dat dit niet langer het geval is. Daarom spreken we ons nu uit.’
De brief is inmiddels door meer dan vijfhonderd werknemers ondertekend.
Amnesty prijst de moed van de Google-medewerkers die hun zorgen naar buiten brengen en roept Google op klokkenluiders en anderen die zich uitspreken, te beschermen.
‘Project Dragonfly’zou onherstelbare schade toebrengen aan het vertrouwen dat internetgebruikers hebben in ’s werelds grootste zoekmachine. Bovendien zou het een gevaarlijk precedent scheppen op het gebied van techbedrijven die overheden in staat stellen om rechten te schenden.
Wereldwijde petitie
Amnesty is een wereldwijde petitie gestart, waarmee de mensenrechtenorganisatie Google CEO Sundar Pichai oproept om de zoek-app niet te lanceren. Amnesty steunt Google-medewerkers die publiekelijk kritiek uitoefenen op Project Dragonfly, door te demonstreren bij kantoren van Google.
Repressief beleid
Internetcensuur en surveillance zijn bijna nergens ter wereld zo streng als in China. In 2010 trok Google zich terug uit China, naar eigen zeggen vanwege de beperkingen van de vrijheid van meningsuiting online. Sindsdien is het repressieve beleid van de Chinezen alleen maar strenger geworden. Het is niet duidelijk hoe Google in zo’n omgeving de mensenrechten kan waarborgen.
Hulp bij repressie
Google’s zoek-app blokkeert niet alleen zoektermen als ‘mensenrechten’, maar maakt het de autoriteiten ook makkelijker om de zoektermen die mensen invoeren te monitoren. Dat betekent dat er een reëel gevaar bestaat dat Google de Chinese overheid helpt om mensen te arresteren of gevangen te zetten.
China exporteert internetbreidel
Daarnaast zou met de lancering van Project Dragonfly het risico ontstaan dat China’s aanpak van het web gelegitimeerd wordt, waarbij de overheid de absolute controle heeft over welke informatie burgers ter beschikking staat, en inzicht heeft in al hun online gegevens.
Uit een recent rapport van Freedom House blijkt dat China zijn model van internetbreidel actief exporteert door middel van trainingen aan buitenlandse overheden, het ter beschikking stellen van technologie, en door internationale bedrijven te dwingen de Chinese internetregels te volgen, zelfs buiten China.