Gewelddadige huisuitzettingen in China

De laatste drie jaar zijn gedwongen huisuitzettingen in China sterk toegenomen. Deze uitzettingen gaan met veel geweld gepaard. In het hele land zijn miljoenen bewoners gedwongen hun huizen te verlaten, waarbij zij regelmatig worden geslagen, bedreigd, gedetineerd en zelfs gedood.

In het vandaag uitgekomen rapport Standing their ground: Thousands face violent eviction in China, laat Amnesty International zien hoe gedwongen huisuitzettingen sterk zijn toegenomen omdat lokale autoriteiten land in beslag nemen en verkopen om hun enorme schulden af te betalen.

In het rapport staan veertig gevallen van gedwongen huisuitzettingen beschreven. In negen daarvan leidde het gebruikte geweld tot de dood van mensen die zich tegen de huisuitzetting verzet hadden.

Criminelen ingehuurd

Lokale overheden en projectontwikkelaars huren vaak criminelen in die bewoners met stalen pijpen en messen te lijf gaan. Volgens Chinese mensenrechtenactivisten, advocaten en academici klopt de conclusie van Amnesty dat de politie dergelijke misdrijven zelden onderzoekt.

Voor bewoners die hun huisuitzetting juridisch willen aanvechten, of die compensatie eisen, is er weinig hoop op gerechtigheid. Chinese rechtbanken zijn niet onafhankelijk en advocaten zijn zeer terughoudend bij dergelijke zaken uit angst voor repercussies.

In een uiterste vorm van protest steken sommige wanhopige bewoners zichzelf soms in brand. Alleen al tussen 2009 en 2011 vonden volgens Amnesty International 41 gevallen van zelfverbranding plaats die het gevolg waren van gedwongen huisuitzettingen. In de tien jaar daarvoor werden minder dan tien gevallen gerapporteerd.

Amnesty roept de Chinese autoriteiten op onmiddellijk een einde te maken aan alle gedwongen huisuitzettingen en aan de politieke- en belastingvoordelen die lokale ambtenaren aanzetten tot dergelijke illegale praktijken.

Slachtoffers

De 70-jarige Wang Cuiyan werd op 3 maart 2010 levend begraven door een graafmachine toen arbeiders haar huis in Wuhan City (in de provincie Hubei) kwamen afbreken.

Op 18 april 2011 vielen een paar honderd mannen het dorp Lichang (Jiangsu) binnen. Zij vielen boeren aan om hen van hun land te verdrijven. Zo’n twintig vrouwen uit het dorp werden weggesleept en mishandeld.

Op 15 juni 2011 nam de politie van Wenchang city (Sichuan) zelfs een twintig maanden oude baby mee en weigerde deze terug te geven totdat de moeder een handtekening zette onder een bevel tot huisuitzetting.

Een vrouw in Hexia (provincie Jiangxi) werd op 17 mei 2011 geslagen en tot sterilisatie gedwongen nadat ze geprotesteerd had tegen haar huisuitzetting. Andere bewoners die haar vergezelden werden geslagen.

Lees het rapport Standing their ground: Thousands face violent eviction in China

https://youtu.be/xp3K6LeN-2Y