Gevluchte Venezolanen krijgen geen bescherming op Curaçao
De regering van Curaçao ontzegt gevluchte Venezolanen het internationale recht op bescherming. In de praktijk blijkt het onmogelijk om asiel aan te vragen. Venezolanen die zonder verblijfsstatus op het eiland leven, worden bovendien standaard opgesloten in detentiecentra en politiecellen voordat zij worden uitgezet. De omstandigheden daar zijn zeer zorgwekkend. Dit blijkt uit een rapport dat Amnesty International vandaag publiceert. Zowel Curaçao als het Koninkrijk der Nederlanden hebben de verantwoordelijkheid om deze schendingen aan te pakken.
Steeds meer Venezolanen ontvluchten de heftiger wordende crisis waarin hun land verkeert. Venezolanen die kritisch zijn op de overheid worden geïntimideerd, gearresteerd en vervolgd. Er is een enorm gebrek aan voedsel en medische zorg, wat leidt tot steeds meer slachtoffers en onrust. Al 2,3 miljoen Venezolanen hebben sinds 2014 hun land ontvlucht. De VN-vluchtelingenorganisatie (UNHCR) riep de internationale gemeenschap op om gevluchte Venezolanen de noodzakelijke bescherming te bieden.
Curaçao, een eiland slechts 70 kilometers van Venezuela vandaan, is net als andere landen in de regio een toevluchtsoord voor Venezolanen. Naar schatting verblijven er op dit moment tussen de 5.000 en 15.000 Venezolanen zonder verblijfsstatus op het eiland. Hoewel de regering in Curaçao stelt een asielprocedure te hebben, blijkt het in de praktijk zo goed als onmogelijk om asiel aan te vragen. Dat is in strijd met het internationale recht op bescherming. Venezolanen hebben geen andere keuze dan in illegaliteit op het eiland te leven.
Detentie en uitzettingen
Curaçao voert een actief uitzetbeleid. In 2017 zetten de Curaçaose autoriteiten 1532 vreemdelingen uit, van wie 1203 (78,5 procent) Venezolanen. In de eerste vier maanden van 2018 werden er 386 uitgezet, 81,3 procent van alle uitgezette vreemdelingen.
Gevluchte Venezolanen worden direct na aankomst of na arrestatie in afwachting van hun uitzetting opgesloten in detentiebarakken. De omstandigheden daar zijn erbarmelijk. Zo is er sprake van overvolle cellen, een gebrek aan privacy, slechte hygiëne en onvoldoende bedden. Meerdere Venezolanen vertelden over uitbuiting en mishandeling tijdens hun arrestatie en detentie. Gezien hun kwetsbare positie was het voor hen niet mogelijk om hierover bij de autoriteiten te klagen.
Amnesty’s oproep
Wij maken ons ernstige zorgen over het gebrek aan bescherming van Venezolaanse asielzoekers en vluchtelingen in Curaçao. Ook het feit dat zij standaard worden opgesloten onder verschrikkelijke omstandigheden is zeer zorgwekkend.
De regering van Curaçao moet er dan ook voor zorgen dat zij toegang krijgen tot een eerlijke en zorgvuldige asielprocedure. Verder roept Amnesty op vreemdelingendetentie alleen in te zetten als uiterst middel, en onder menswaardige omstandigheden. De Curaçaose autoriteiten moeten beschuldigingen van misbruik of excessief gebruik van geweld onderzoeken en ervoor zorgen dat de daders worden vervolgd.
Curaçao maakt deel uit van het Koninkrijk der Nederlanden. Hoewel het Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden een grote mate van autonomie toekent aan de verschillende landen van het Koninkrijk, is de naleving van mensenrechten een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Als een van de landen tekortschiet, dan hoort het Koninkrijk hierop te reageren.
Curaçao en het Koninkrijk der Nederlanden moeten er samen voor zorgen dat deze mensenrechtenschendingen onmiddellijk stoppen.