Georgië: Autoriteiten gebruiken draconische nieuwe wet om kritiek de kop in te drukken
Op 30 december 2024 namen de Georgische autoriteiten een nieuwe wet aan om de protesten in het land verder te onderdrukken. De repressieve wetgeving criminaliseert onder andere symbolische daden van protest, zoals het plakken van stickers op openbare eigendommen.
Deze maatregelen worden doelbewust ingezet om vreedzame demonstranten aan te vallen en critici, onder wie journalisten, mensenrechtenactivisten en politieke activisten, de mond te snoeren.
“Het gebruik van nieuwe, draconische wetgeving door de Georgische autoriteiten om vreedzame dissidenten de kop in te drukken markeert een verontrustende escalatie in hun onderdrukking van de mensenrechten.” zegt Denis Krivosheev van Amnesty International.
De nieuwe wetgeving legt verdere willekeurige beperkingen op aan het recht op vrijheid van meningsuiting en vreedzame vergadering, voert hoge boetes in voor het ophangen van protestleuzen of posters, en geeft de politie de bevoegdheid om mensen “preventief” tot 48 uur vast te houden op verdenking van het plannen van schendingen van de regels voor openbare bijeenkomsten of andere wetten.
Demonstranten moeten worden vrijgelaten
Op 11 en 12 januari zijn in Tbilisi en Batumi meer dan 20 mensen – onder wie activisten, medewerkers van de media en leden van de politieke oppositie – gearresteerd tijdens protesten voor solidariteit met eerder gearresteerde pro-Europese demonstranten. Sommigen werden gearresteerd op grond van de nieuwe wet die het aanbrengen van proteststickers op openbare gebouwen verbiedt.
De Georgische autoriteiten moeten dringend iedereen vrijlaten die is vastgehouden voor het uitoefenen vreedzame wijze van het recht op vrijheid van meningsuiting en vreedzame vergadering, en snel een grondig en onpartijdig onderzoek instellen naar alle beschuldigingen van onrechtmatig en disproportioneel gebruik van geweld door de politie.
Oprichter mediabedrijven gearresteerd
Mzia Amaghlobeli, oprichter van de mediabedrijven Batumelebi en Netgazeti, werd op 12 januari twee keer gearresteerd. Aanvankelijk werd ze vastgehouden voor de administratieve “overtreding” van het plakken van een proteststicker, maar later werd ze opnieuw gearresteerd als strafrechtelijk verdachte. Mensenrechtenverdediger Gia Jvarsheishvili, die eerder meldde in december te zijn gemarteld tijdens detentie, werd op 11 januari ook opnieuw gearresteerd en later in het ziekenhuis opgenomen.
Mishandeling door politie
Mensenrechtenverdedigers meldden vertragingen bij de toegang tot gedetineerden, naar aanleiding van beschuldigingen dat verschillende van hen waren geslagen, mishandeld en verbaal misbruikt door de politie.