Veiligheidstroepen verspreiden demonstranten die probeerden het parlementsgebouw te omsingelen in verzet tegen het besluit van de regering om de toetredingsonderhandelingen tot de Europese Unie (EU) uit te stellen tot 2028 in het centrum van Tbilisi op 28 november 2024.
© © GIORGI ARJEVANIDZE/AFP via Getty Images

Georgië: Arrestaties en mishandeling van demonstranten

Onwettig geweld door de Georgische politie houdt aan na vier opeenvolgende nachten van protesten.

‘De Georgische autoriteiten moeten een einde maken aan hun gewelddadig optreden. Het heeft fysieke, psychologische en juridische schade toegebracht aan mensen die hun demonstratierecht uitoefenen,’ zegt Denis Krivosheev van Amnesty International. ‘Honderden demonstranten, die uiteengedreven en gearresteerd werden door de politie, kregen te maken met geweld dat in sommige gevallen neerkomt op marteling en andere vormen van mishandeling.’ 

Sinds 29 november hebben betogers in Tbilisi belangrijke straten geblokkeerd om zich te verzetten tegen de aankondiging van de regering dat zij de onderhandelingen over toetreding tot de EU pas in 2028 zou voortzetten. De politie reageerde met waterkanonnen, traangas en rubberen kogels. Bij de botsingen raakten veel mensen gewond en op beelden is te zien hoe vreedzame demonstranten en journalisten bruut in elkaar worden geslagen. 

Onderdrukking en straffeloosheid

Er komen steeds meer meldingen binnen van ernstige verwondingen – waaronder gebroken gezichtsbeenderen, breuken en hersenschuddingen bij arrestanten. De politie lijkt straffeloos te kunnen opereren en sporadisch geweld van demonstranten, vaak uitgelokt door acties van de politie, wordt gebruikt als excuus voor onderdrukking. Advocaten en getuigen melden dat gedetineerden niet op tijd medische zorg en toegang tot juridische bijstand krijgen, terwijl ze administratief of strafrechtelijk worden vervolgd vergeldingsprocedures zonder eerlijk proces. 

‘Dit terugkerende patroon van geweld en mensenrechtenschendingen onthult de strategie van de Georgische regering om het volledige staatsapparaat in te zetten om afwijkende meningen te straffen en te onderdrukken,’ aldus Denis Krivosheev. 

Oproep

Alle demonstranten die slechts worden vastgehouden omdat ze vreedzaam hebben deelgenomen aan de protesten moeten onmiddellijk en onvoorwaardelijk worden vrijgelaten. Alle functionarissen die verantwoordelijk zijn voor onwettig gebruik van geweld, waaronder martelingen en andere vormen van mishandeling, moeten volledig ter verantwoording worden geroepen. 

Achtergrond

Sommige demonstranten raakten in gevecht met de politie en gooiden molotovcocktails en stenen waardoor de autoriteiten 224 mensen arresteerden. 

Mensenrechtenorganisaties hebben alarmerende gevallen van politiegeweld, marteling en andere vormen van mishandeling gedocumenteerd, waaronder het onthouden van medische zorg.  

De normen voor een eerlijk proces zijn tijdens rechtszaken niet gerespecteerd en geen van de functionarissen die verantwoordelijk zijn voor de mishandelingen is ter verantwoording geroepen. Dit wijst op een diepgewortelde cultuur van straffeloosheid.

Meer over dit onderwerp